БСП, която като мандатоносител включи съдебната реформа в 4-те си приоритета за преговори за съставяне на правителство и която афишира, че е гласувала съз "за" законопроектите за въвеждане на ефективен механизъм за разследване на главния прокурор, изведнъж обяви забавяне. "Проектът за изменения в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) не бива да се приема прибързано в последните дни на Народното събрание (НС), за да не се окаже противоконституционен".

Това заяви на пресконференция в Ямбол заместник-председателят на партията и заместник-председател на парламента Кристиан Вигенин, цитиран от БТА.

"Има нужда от сериозно осмисляне между първо и второ четене, според експертите, включително и нашите юристи. Има някои елементи в него, които са на ръба на противоконституционността и трябва много внимателно да бъдат прегледани. Може да се случи следното – прибързано да се приеме, да докладваме, че всичко е наред, след което законопроектът да бъде оспорен пред Конституционния съд и да се окаже, че нищо не сме свършили", каза Вигенин.

По думите му разумният подход е следващото редовно Народно събрание да се заеме с този законопроект в първите дни на своята работа. БСП подкрепи законопроекта и ще продължи активната си работа до окончателното му приемане, изтъкна той.

Не стана ясно обаче кога социалистите се усъмниха в противоконституционността на проектите за НПК, като двата основни бяха внесени - единият през октомври, другият през декември. Че проектът не отговаря на основния закон обявяват и от ГЕРБ, едновременно с това, че го подкрепиха на първо четене.

Както Клуб Z писа, проектът, част от ангажиментите ни по Плана за възстановяване и устойчивост, е в надпревара с времето - заради бойкота на ГЕРБ и ДПС, в т.ч. и на БСП и очакваното разпускане на парламента този петък (освен ако президентът не реши друго).

Шанс поправките в НПК да минат и на второ четене, имаше амо, ако председателят на комисията по правни въпроси Радомир Чолаков (ГЕРБ) бе насрочил за днес заседание на комисията, на което да бъдат обединени всички проекти за поправки в НПК в един доклад. А утре, когато парламентът ще заседава извънредно, да се поиска тридневен срок, максимално краткият според правилника на Народното събрание, за внасяне на предложения между двете четения. Ако залата гласува със "за", то в петък, преди президентския указ, НПК можеше да бъде подложен на гласуване и съответно да бъде окончателно или приет, или отхвърлен.

След цял ден очакване обаче Чолаков насрочи комисията за утре.

Точно осем дни забавиха окончателното приемане на механизма за контрол на главния прокурор, с учатието и на левицата. Заради което авторът на основните изменениятв НПК - правосъдният министър Крум Зарков кръсти ангажираните в този процес партии "Коалиция на нежелаещите".

Водещият проект е на Министерския съвет (при общо пет по темата), внесен на 30 декември след съгласуване с европейските партньори, минал през задължителното за проектите на МС близо едномесечно обществено обсъждане, както и през редица обсъждания със засегнатото съсловие. Неофициално по него имаше съгласие с ГЕРБ да бъде приет. Така, на 11 януари, във водещата комисия по правни въпроси лично се яви председателят на парламента Вежди Рашидов (ГЕРБ), за да приветства депутатите и гостите (дори от дипломатическия корпус) и да им пожелае успех в начинанието.

Начинанието обаче "катастрофира" след шест часа изслушване на становища, в т.ч. на прокуратурата (в лицето на директора на Националната следствена служба и заместник на Иван Гешев – Борислав Сарафов). Стана ясно, че и самият Гешев иска да се изкаже по НПК, но в този ден бе в командировка в Турция. Така председателят на комисията Радомир Чолаков (ГЕРБ) не подложи проекта на гласуване за първо четене. Вместо това бе решено да бъде чут главният прокурор идната седмица. Против бяха само депутатите на "Продължаваме промяната" и "Демократична България".

Датата вече е 19 януари и Гешев вече е в комисия, за да се изкаже (за пореден път) по механизма. Гласуване се проведе, като този път от ГЕРБ подкрепиха проекта, който иначе определят като противоконституционен. 

Миналата седмица бе "тройно критична" за НПК, заложен в дневния ред за гласуване на първо четене - но не в сряда, а в четвъртък. В четвъртък пък от първа, бе преместен като трета точка, като преди това депутатите надълго обсъждаха изменения в Закона за съдебната власт и зависимостта на следствието от главния прокурор. Дебатите по Кодекса започнаха чак след 15 ч. Три часа по-късно обаче председателстващият заседанието Йордан Цонев (ДПС) обяви проверка на кворума и разпусна заседанието, след като се регистрираха едва 76 народни представители. 

От групата на ГЕРБ се регистрираха двама (от общо 67), От тази на "Продължаваме промяната" 25 души (от 53), от ДПС - един (при 36 народни представители), от "Възраждане" 21 (при 27), от БСП 12 (от 24), от ДБ 11 (при 20), от "Български възход" трима (от 12). В зала бе единственият независим депутат - Явор Божанков.

Депутатите на ГЕРБ и ДПС бяха в зала, но умишлено не се регистрираха. Голяма част от липсващите народни избраници от ПП и ДБ пък бяха в комисията за електронното управление, председателствана от Калина Константинова (ПП), на която се изслушваха представители на "Телус" относно модерацията във фейсбук. Самата комисия нямаше изобщо право да заседава - тъй като правилникът не разрешава заседания по време на пленарното такова. Заседанието й започна в една от почивките, но не приключи или не бе отложено с края й.

Така гледането на НПК продължи на следващия ден, в петък, като проектът на Зарков и още няколко минаха. Само на първо четене.