Какво е присъствието на "Вагнер" на Балканите (особено в Сърбия) и какви цели преследват Кремъл и шефът на частната военна компания Евгений Пригожин?

Това са основните теми в разследване на руската версия на "Свободна Европа".

В него се припомня публикация на "РИА Новости" от средата на януари, в което и.д. началник на окупираната Запорожка област Евгений Балицки благодари на доброволците от "братска Сърбия", които като "истински патриоти" доказвали "своята лоялност към Русия не на думи, а на дело и готовност да се борят срещу нацизма."

Формално Запорожкият батальон не е свързан с "музикантите" на "Вагнер", но само няколко дни след дописката на РИА сръбският президент Александър Вучич разкритикува руски медии и групи в социалните мрежи на TV Happy за публикуване на реклама на "ЧВК Вагнер" на сръбски език. Подобна реклама се появи по-специално в балканския портал на RT. 

Изявленията на сръбския държавен глава бяха веднага свързани с разговорите му със съветника на Държавния департамент на САЩ Дерек Шолет. След среща между двамата Шолет каза пред репортери:

"Видяхме, че групата "Вагнер" се стреми да вербува войници от Сърбия и други страни и това е нещо, което смятаме за неприемливо. С нетърпение очакваме да работим с правителството в Белград и на други места, където "Вагнер" се меси, за да сложим край на дейността й", обяви той, цитиран от "Свободна Европа".

Междувременно, според Центъра за анализ на европейската политика - CEPA (Вашингтон), след първоначалното руско нахлуване в Украйна през 2014 г. е имало много случаи на сърби, които са се присъединили към руските сили. През лятото на 2015 г. жители на Горловка, окупирана от проруските сепаратисти, казаха, че сред агресорите е имало въоръжени сърби. Според тях "по-голямата част от сърбите дори не са говорили руски и затова са били ангажирани главно с арестуването на заподозрени, както и с изтезанията и екзекуциите".

През 2016 г. сръбският активист Венцислав Буич, който работи в тясно сътрудничество със сръбските радикали и техните съюзници в Москва, разказа как представители на прокремълската организация Young Rus кроят планове за дестабилизиране на Сърбия, ако страната започне да приема прозападен курс. Според Буич схемата разчитала на мрежа от "спящи агенти" в цяла Сърбия, които трябвало да се опитат да организират антизападни бунтове, когато настъпи подходящ момент.

Бившият проруски активист показа и видео, в което ръководителят на радикалната организация "Сръбски вълци" Александър Синджелич признава, че има близки връзки с руското министерство на отбраната. По-специално Синджелич твърди, че именно той е помогнал на руските военни да изберат сръбски бойци за участие в анексирането на Крим. Малко след това се твърдеше, че проруските сръбски радикали са се присъединили към вдъхновения от Кремъл опит за сваляне на правителството на Черна гора.

Много ядосани орли

В отговор Сърбия прие закон, който определя участието във въоръжени конфликти на чужда територия като престъпление, което се наказва с до седем години затвор. Но изглежда страхът от затвора не спира сръбските радикали, отбелязва CEPA.

През 2018 г. BIRN (Балканска мрежа за разследваща журналистика) съобщи, че сърбите са изпълнявали "бойни и контраразузнавателни мисии за няколко проруски паравоенни формирования, включително печално известната група наемници "Вагнер" в Донбас". Това показват документи, получени от BIRN от Върховния съд на Белград въз основа на закона за свободата на информацията. BIRN цитира личното свидетелство на Стеван Милошевич, "един от 29-те сърби, осъдени от сръбските съдилища от 2015 г. насам за участие във военни действия с проруски групи в Украйна"

Сега изглежда, че приоритетът на Пригожин от самото начало е бил да създаде медиен шум, отбелязва анализаторът на Carnegie Endowment Максим Саморуков, "а сръбското ръководство не само не му попречи да направи това, но и помага".

"Водещите световни медии публикуваха история за разширяването на дейността на "Вагнер" на Балканите, което позволява на бизнесмена да покаже на Кремъл, че неговата компания може да укрепи международното влияние на Русия по-ефективно от един раздут и корумпиран държавен апарат. Като се има предвид лекотата, с която Пригожин вербува руски затворници в частната си армия, няма военен смисъл "Вагнер" да инвестира средства за вербуване в Сърбия в името на няколко десетки доброволци".

"Вагнеровците" обаче сочат друга цел на своето проникване в Сърбия. Когато в началото на декември те представиха в Белград "новата резиденция на ЧВК "Вагнер център" – АНО "Руско-сръбски културно-информационен център за приятелство и сътрудничество "Орли", те веднага обявиха намерението си да се включат в "информационна конфронтация с руските либерали, които заминаха за Сърбия и се опитват да водят антируска дейност там, за да дискредитират Русия и да влошат отношенията между руския и сръбския народ".

Някои от заплахите са публикувани от сараевската агенция Patria.

"Ние знаем всичко за вас, прав сте за едно - справедливостта не може да бъде избегната. И тази справедливост е наша", е само едно от поредицата предупреждения, получени от руския антивоенен активист Пьотр Никитин.

Той е ръководител на Руското демократично общество, което се противопоставя на политиката на Кремъл. Заради смъртни заплахи срещу Никитин и друг активист, Станислав Суслов, сръбската прокуратура беше принудена да образува наказателно дело. Въпреки това, в канала в "Телеграм" Zlyye OrloVi ("Зли орли"), пропагандистите редовно обиждат и тормозят руски политически мигранти, като атаките особено са се засилили, след като бе основано Руското демократично общество. Споменатият "Център за приятелство и сътрудничество" продължава открито да публикува в социалните мрежи видео интервюта със сръбски доброволци, воюващи за Русия в Украйна.

Не само Сърбия

Активизацията на "Вагнер" се забелязва поне от декември миналата година, когато нейни бойци бяха забелязани на барикадите в Косово, издигнати от местни сърби през декември 2022 г. На границата между Косово и Сърбия, по думите на косоварския премиер Албин Курти, "видяхме проруски военни групи като "Нощните вълци" и наемниците на "Вагнер" с техните знаци и лозунги "Молете се на Бог и се дръжте за Русия". По-късно той каза пред германското издание "Шпигел", че пристигането на наемниците на "Вагнер" в Сърбия е част от разширяването на военното сътрудничество на Сърбия с Русия. Сръбският президент Вучич нарече тези изявления "откровени лъжи".

Присъствието на "вагнеровци" е отбелязано и в Босна и Херцеговина. Във връзка с честването на Деня на Република Сръбска (РС) на 9 януари, който беше обявен за противоконституционен, министърът на сигурността Селмо Чикотич предупреди за възможното присъствие на членове на радикални и екстремистки групи , включително ЧВК "Вагнер".

Какви са последствията от опитите за "вагнеризация" на Балканите? Сръбската служба на "Гласът на Америка" цитира мнението на Руслан Трад, служител на отдела за цифрови съдебни изследвания (DFRLab) от Атлантическия съвет.

"Сърбия никога не е печелила от истинска ескалация – нито в Косово, нито в Босна. Но Белград печели от впечатлението, че има ескалация. Тази игра на Вучич допринася за развитието на отношенията със Запада, а не с Русия, която има нужда от истински конфликт на Балканите, тъй като това се вписва в нейната политика, особено на фона на войната в Украйна".

За самия сръбски лидер, смята анализаторът, "един от най-големите проблеми трябва да е очевиден: възможността за връщане на хора с опит като наемни бойци обратно в Сърбия".

"Този "военен персонал" вече е част от идеологическия наратив, който Кремъл отдавна сее в Сърбия и на Балканите... След завръщането си такива хора се присъединяват към ветерански организации, които са носители на паравоенна, шовинистична култура. В резултат на това Кремъл може да се опита да повлияе на екстремистки групи сред управляващия елит на Сърбия и съседните страни да се опитат да наклонят везните към политическа ескалация".

Сръбски и проукраински активисти избраха нестандартен метод за противодействие на "Вагнер" - заведоха наказателно дело срещу групата чрез британската адвокатска кантора McCue Jury & Partners по обвинение за вербуване на сърби за войната в Украйна. Според Чедомир Стойкович, белградски адвокат, който ръководи правозащитната група Oktyabr, обвинения са отправяни и срещу стария сътрудник на Вучич Александър Вулин, ръководител на Сръбската агенция за сигурност и информация (BIA), и руския посланик в Сърбия Александър Бокан-Харченко:

"Имаме основания да подозираме, че Вулин е давал заповеди, нареждания и указания да не се пречи на дейността на групата "Вагнер" в Сърбия, докато Бокан-Харченко, който се ползва с дипломатически имунитет, не бива да бъде разследван в Сърбия, но може да бъде помолен да напусне държавата".

Четири дни по-късно обаче прокуратурата отказа да образува наказателно дело. Според Стойкович това се дължи на факта, че главният прокурор на Белград Ненад Стефанович е "протеже на лицето, което поискахме да проверим за съучастие на "вагнеровците" - Александър Вулин".

Белградският форум за сигурност и демокрация призова властите "да забранят възможно най-скоро дейността на групата "Вагнер" на територията на Сърбия, да отнемат разрешителните за работа на медиите, които я рекламират, и да преследват всички онези, които са й помагали в Сърбия."

В противен случай форумът ще счита, че сръбските власти са се отказали от европейската интеграция и са се съгласили да приемат "срамната роля на последния руски сателит в Европа", се казва в съобщението.