Крим е украински. И винаги ще бъде такъв.

Това обяви сръбският президент Александър Вучич в интервю за "Блумбърг".

Въпреки че традиционно е възприемана за една от най-близките съюзнички на Русия в Европа, Сърбия се опитва да дистанцира себе си от Москва след началото на инвазията в Украйна.

Вучич отхвърли териториалните претенции на Владимир Путин и прогнозира, че "най-лошото тепърва предстои".

"Ние от самото начало казахме, че не сме в състояние и не можем да подкрепим инвазията на Русия срещу Украйна, каза той. - За нас Крим е Украйна, Донбас е Украйна - и така ще си останат".

Вучич, който имаше десетки срещи с Путин през последните години и дори взе уроци по руски език, за да може да говори свободно с него, каза, че не е разговарял с колегата си от "много месеци".

Сръбският държавен глава, който беше преизбран с убедителна преднина миналата година, обяви, че членството в ЕС е неговата крайна цел. Но той се противопоставя на усилията за налагане на санкции срещу Русия.

Белград не може напълно да се откъсне от "големия брат" поради подкрепата на Кремъл по казуса с Косово, зависимостта от руския природен газ и нагласите в сръбското общество.

Според проучване от 30 юни 2022 г. на "Демостат" 51% от сърбите са против влизането в ЕС срещу 34%, които подкрепят присъединяването към блока. По-стряскащо е, че Владимир Путин е лидерът на чуждестранна държава с най-висока подкрепа - цели 45%. Едва 11% от анкетираните обвиняват Русия за войната в Украйна, точно 6 пъти повече - НАТО. 

И все пак, в интервюто пред "Блумбърг" Вучич сметна за необходимо да подчертае несъгласието си по много въпроси с Руската федерация

"Ние невинаги сме радостни от някои от техните позиции, каза той. - Имаме традиционно добри отношения, но това не означава, че подкрепяме всяко едно решение или повечето от решенията, които идват от Кремъл."

Вчера сръбският президент отправи директна критика по адрес на частната военна компания "Вагнер" заради опитите й да вербува сърби за войната в Украйна.