ЕС може да предостави инфраструктура и оборудване за засилване на контрола по границата между България и Турция, заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен пред евродепутатите в Брюксел.

Тя участва в парламентарен дебат за убежището и миграцията. Той бе проведен седмица преди специалния Европейски съвет, който ще бъде посветен на тези въпроси.

Става дума за радари, дронове и други средства за наблюдение, уточни Фон дер Лайен. И припомни, че през годините ЕС е направил това по границите на Румъния, Испания, Гърция и Полша.

„Имаме споделен интерес от силни външни граници на ЕС. Най-неотложните задачи в момента са по сухопътната граница между България и Турция. Можем да укрепим границата с капацитет за управление“, смята тя.

Според нея е възможно и увеличаване на персонала на „Фронтекс“ по българо-турската граница. 

Председателят на ЕК не обели и дума за европейско финансиране на стената. Позицията на Брюксел е, че ЕС не трябва да дава пари за такива съоръжения.

За европейско финансиране обаче намекна Манфред Вебер – председател на парламентарната група на Европейската народна партия (ЕНП). Той обаче бе категоричен, че огради са необходими само в изключителни случаи. И даде за пример изглаждането на стени в Гърция и България.

Вебер бе остро атакуван в отговор от Ираче Гарсия – председател на групата на социалистите в ЕП.

„Дори Фон дер Лайен не споменава за стени и огради“, каза испанската евродепутатка.

И настоя за солидарност, която да включва споделена отговорност от всяка страна членка за охрана на границите.

Остра критика към ЕК отправи нидерландският евродепутат Йерун Ленаарс от ЕНП.

„Когато България иска помощ да укрепване на тази граница, българите чуват, че от европейския бюджет не могат да очакват нито евро. Така им отговаря еврокомисарят Йохансон. Това ли е достоен отговор от страна на Комисията? Мисля, че всички български и европейски граждани заслужават достоен отговор на въпросите, които поставят“, каза той.