Страните членки (Съветът) на ЕС одобриха днес два ценови тавана за петролни продукти, чийто произход е Русия или които се изнасят оттам.

Засегнатите продукти са с код 2710. Сред тях са газьол, леки масла и препарати, минерален терпентин, авиационен бензин за двигатели, бензин за двигатели, керосин за реактивни двигатели, друг керосин, тежки масла, нефтени масла, тежки горива и други.

Първият, наложен от Съвета, таван е 45 долара за барел за продукти, които се търгуват с отстъпка, като мазут и нафта. Вторият е  100 долара за барел висококачествени петролни продукти като дизел, керосин и газьол.

Това са цени, на или под които петролните продукти от Русия не подлежат на забрана за доставки по море за трети страни. Забраната не важи и за предоставянето на технически и брокерски услуги, финансиране или финансова помощ, свързани със споменатите превози.

Таваните влизат в сила от утре. Предвижда се преходен период от 55 дни за продукти от руски суров петрол, закупени и натоварени преди тази дата и които ще бъдат разтоварени преди 1 април.

Съветът ще направи преглед на механизма за ценовия таван в средата на март.

Днешното решение последва постигнатото вчера споразумение между посланиците на страните членки.

„Принуждаваме Путин да плаща за ужасяващата си война. Русия плаща солена цена, докато нашите санкции ерозират нейната икономика, като я връщат с поколение назад“, коментира председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен.