Областните управители, техните заместници, заместник-министрите, председателите на държавните агенции, държавните комисии, изпълнителните директори на изпълнителните агенции, ръководителите на държавни институции, създадени със закон или с постановление на Министерския съвет, които имат функции във връзка с осъществяването на изпълнителната власт следва да притежават висше образование, образователно-квалификационна степен „магистър“.

Такава промяна предлагат от Реформаторския блок в Закона за администрацията.

В мотивите се казва, че извън обхвата на проектозакона остават единствено изборните държавни длъжности - министър-председател, заместник-министър председателите, министрите, кметовете на общини, райони, кметства и кметските наместници. Вносителите поясняват, че те се избират пряко от народа или с решение на парламента. 

Промените касаят категорията органи, които се назначават с решение на правителството или лично от премиера.

"Логично е заемането на висок държавен пост да е обусловено от повишени очаквания за компетентност на съответната личност от страна на обществото.

Предвид многократните скандали и въпроси, повдигани в публичното пространство, относно кадрови назначения със съмнителна репутация и образователен ценз чрез медиите, въвеждането на подобно изискване ще играе ролята на своеобразен филтър, който ще отсява предварително кандидатурите и ще елиминира възможността за предложения, зад които се крие явен лобизъм, политически компромис и липса на професионални аргументи при номинирането им. 

Нелогично и неоправдано е изискване за притежаване на висше образование да е предвидено за служителите в администрацията, а да липсва по отношение техните ръководители", изтъкват вносителите.