Изборна прогноза, в която ГЕРБ е първа политическа сила с над 70 народни представители, а обединенението "Продължаваме промяната"/"Демократична България" остава втора - с над 60, направи математикът и изборен експерт проф. Михаил Константинов.

Дългогодишният член на Централната избирателна комисия и бивш шеф на държавната "Информационно обслужване", която отчита резултатите от изборите, представи днес в ефира на БНТ собствената си прогноза за вота на 2 април, разпределена по мандати. Константинов показа лист, в който е описал два варианта - ако "Български възход" отново влезе в парламента и съответно, ако не влезе, като се бе подписал собственоръчно отдолу. Константинов не посочи на какво базира тези си изчисления, при все че предизборната кампания не е и започнала официално.

Ето какви са сметките на математика - кой колко депутати ще има в 49-ото Народно събрание:

Вариант едно - ако "Български възход" влезе:

  • ГЕРБ 72
  • ПП/ДБ - 64
  • ДПС - 36
  • "Възраждане" - 30
  • БСП - 27
  • "Български възход: - 11

Ако "Български възход" не влезе:

  • ГЕРБ - 75
  • ПП/ДБ - 67
  • ДПС - 38
  • "Възраждане" - 32
  • БСП - 28

Иначе, Константинов смята, че няма да има проблеми с организацията на вота, въпреки че хартията бе върната като масов способ за гласуване, машината обезмислена, а все още няма яснота как ще изглежда разписката, която тя ще пуска.

"Не трябва да нагнетяваме напрежение, че нещо ще стане. Вярвам, че нашата изборна администрация ще се справи, както винаги, резултатите ще бъдат коректно отчетени, както винаги. Не е това проблемът, който стои пред нашето общество", заяви математикът.

Константинов уточни, че как са разпределени мандатите по райони няма никакво значение за изборния резултат, защото у нас те се определят на национално ниво - "всички гласове от всички райони се събират в една кутия, добавят се и гласовете от чужбина и на базата на тези гласове, които са вътре всичките събрани, се определят мандатите". Коментарът му е по повод преизчисляването на мандатите след националното преброяване, според което София ще има 4-ма депутати повече, а Пловдив и Варна по един за сметка на по един по-малко от Добрич, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Плевен и Русе.

Константинов реши да внесе яснота и относно "сметките" - колко са избирателите у нас и в чужбина.

"Българските граждани по целия свят са 8,2 милиона - от пеленачето до 100-годишните старци. От тях в България се намират 6,5 милиона. Значи извън границите на България има 1,7 милиона български граждани. Колко са избираталите? - По целия свят и в България са 6,6 милиона, а на територията на страната 5,2 милиона. Колко са избирателите извън България? - 1,4 милиона", посочи Константинов.

И обобщи:

"Ако изборната администрация си гледа коректно работата, избори може да се правят и без списъци. Обаче, теоретично може да се злоупотреби със списъците - например, в някаква далечна комисия, в която няма наблюдатели, където хората са ужким от различни партии, но всъщност са от една партия, и ако те се наговорят помежду си, може някой, който фигурира в списъка, да му пуснат един глас, въпреки че той е в чужбина. Но това са изолирани случаи, малко са на брой и те не променят изборния резултат."

По думите му се преекспонира темата с т.нар мъртви души. "Фантомът е избирател, който не се намира в секцията, където не му излиза името.Истински умрелите избиратели, които са в списъците, са изключително малко. Това са хора, които са се намирали в чужбина, на които близките не са занесли смъртния акт в посолството", посочи експертът.

Призна, че може да се гласува повече от веднъж, но пък изборната администрация "ловяла" такива случаи. "На две места не може да се гласува - ние ги ловим просто - след всеки избори проверявахме кой колко пъти е гласувал. Двойното гласуване беше около 500 броя на три милиона. Аз съм ловил един 20 пъти. Може да гласува два пъти, може и пет пъти да гласува, ще си плати глобата", сподели опит Константинов. Но препрати: "Задайте на политиците въпроса с активната регистрация."

"Най-грешни протоколи съм намирал в София - 48 пъти върнахме една софийска комисия и стояха три дена. Не трябва да караме комисиите да сумират числа, само да отбележат какво намират. Аз предлагам да не се сумира на ръка от комисиите, защото те, горките, бъркат", даде рецепта срещу надрасканите протоколи изборният експерт.