Европейската комисия не е променила позицията си и не смята да финансира огради по външните граници на ЕС.

Това стана ясно от отговора на въпрос на Клуб Z на Марош Шефчович – зам.-председател на ЕК за междуинституционалните отношения и перспективи. Той говори след заседание на Съвет „Общи въпроси“ в Брюксел.

„По европейските фондове за управление на границата Комисията финансира мобилна и стационарна инфраструктура, оборудване за наблюдение, техническа помощ и изглаждане на капацитет. Инфраструктура е покрита от нашия механизъм за правна помощ и финансиране. ЕК реши да финансира например преоборудването и разширяването на граничните пунктове, необходимите за новите инсталации IT системи, поддръжката на оборудването и други инсталации, използвани за управление на границите“, отговори Шефчович.

Става дума за камери, детектори на движение, средства за транспортирането им до границата, системи за радиокомуникации, обучение и закупуване на екипировка за служителите на „Фронтекс“ и др.

По думите на комисаря му в ЕС вярват, че е най-добре да има фокусиране върху финансирането да бъде по споменатите направления.

„Тези пари покриват доста неща и това, което се опитваме да правим, е чрез европейско финансиране да се фокусираме върху това  къде можем да дадем най-висока добавена стойност. Вярваме, че инвестициите в този вид технологични решения помагаме на нашите страни членки да се справят с този много важен въпрос“, завърши Марощ Шефчович.

Въпросът за финансирането на оградите е бил повдигнат на Съвета днес, но не е бил главна тема, отговори на Клуб Z Йесика Росвал – министър по европейските въпроси на Швеция, която в момента е ротационен председател на Съвета.

България бе представена на Съвета от зам.-министъра на външните работи Велислава Петрова, съобщиха от постоянното ни представителство в ЕС.

„Като държава на първа линия бихме искали да се предприемат конкретни краткосрочни и дългосрочни мерки за финансиране защитата на външните граници“, заяви тя по време на заседанието.

Министрите са обсъдили как контролът по границите да стане по-ефективен, каза тя. Но не отговори дали са верни твърденията на дипломатически източници, че след Австрия още поне няколко държави от ЕС вече настояват за европейско финансиране на стените.

Същевременно Шефчович заяви, че не е честно към България и Румъния да бъдат поставяни нови условия за присъединяване към Шенгенското пространство. Така той отговори на въпроса дали изграждането на стена е обвързано с падане на ветото за Шенген от страна на Австрия.

Според комисаря България и Румъния са изпълнили всички критерии за присъединяването към пространството за свободно движение.

„Жалко е, че това не се случва. Разполагаме с допълнителни инструменти, с които да обсъдим другите притеснения“, допълни той, като визира и искането на Нидерландия да бъде изготвен допълнителен доклад за страната ни по Механизма за сътрудничество и проверка.