Изграждането на оградата по българо-турската граница трябва да бъде финансирано от европейските фондове. Такава е позицията на групата на Европейската народна партия (ЕНП) - първата политическа сила в Европейския парламент.

Така отговори на въпрос на Клуб Z нидерландският евродепутат от ЕНП Йерун Ленаарс. Той представи пред журналисти проект за позиция на групата по повод предстоящия специален Европейски съвет на 9 и 10 февруари, посветен на миграцията. Позицията ще бъде одобрена идната седмица.

„Смятам, че не е честно Урсула фон дер Лайен да казва, че охраната на българо-турската граница е приоритет за ЕС, но никой в ЕС да не иска да поеме отговорност за тази охрана. Не е честно и в контекста на солидарността да оставим изцяло на България да охранява границата, която е граница на целия Европейски съюз. Очаквам от Европейската комисия и Фон дер Лайен, ако смята, че охраната на границите на ЕС е приоритет, за което съм съгласен с нея, да покаже, че задължение и отговорност на самия Съюз като цяло е да помогне на тези страни да го направят, тъй като те са най-засегнати. Трябва да има европейско финансиране на граничната инфраструктура“, изтъкна Ленаарс.

На 26 януари Урсула фон дер Лайен изпрати писмо до ръководителите на страните членки. Тя пише, че българо-турската граница трябва да бъде приоритет в укрепването на ключовите външни граници на ЕС и че тя може да получи двустранно финансиране по механизмите за солидарност. Ден по-късно от Комисията повториха добре известната позиция, че Брюксел „не финансира изграждането на стандартна инфраструктура по границите си, която държи хора отвън“. Днес от „Берлемон“ уточниха пред Клуб Z, че става дума една страна членка да подпомогне финансово друга такава в изграждането.

Йерун Ленаарс бе помолен да коментира и изказването от миналата седмица на еврокомисаря по вътрешните работи Илва Йохансон, че ЕК е искала пари за гранични стени, но не й е даден бюджет, и че ако все пак се стигне до такова нещо, парите трябва да бъдат взети от друго направление.

„Има средства в ЕС. Милиарди евро са предвидени за въпросите на миграцията и за вътрешни работи. Тези средства са напълно подходящи за подобни разходи“, каза евродепутатът.

И настоя, че финансирането на гранични огради вече не може да бъде табу за „Берлемон“, както досега.

Финансирането на граничното съоръжение по никакъв начин не е обвързано с приемането на България в Шенгенското проспранство,у категоричен бе Йерун Ленаарс. Според него този въпрос е може би по-важен за Австрия, която заедно с Нидерландия е против присъединяването ни.

„Нашата група подкрепяме България и Румъния за Шенген и не трябва да злоупотребяваме с други елементи, за да блокираме приемането им“, поясни нидерландският представител.