И двата крака на лежащия в болница олимпийски шампион по фигурно пързаляне при танцовите двойки Роман Костомаров (Русия) са ампутирани, съобщи източник на ТАСС, цитиран от БТА.

На 10 януари Иля Авербух, олимпийски вицешампион в танцовите двойки, разкри, че Костомаров е в реанимация, където е приет с пневмония и грип Б. По-късно стана ясно, че фигуристът е в тежко състояние и в медикаментозна кома. Той е бил поставен на изкуствено дишане, но на 24 януари това вече не е било необходимо. Имал е обаче сепсис и проблеми с кръвообращението.

"За съжаление и двата крака трябваше да бъдат ампутирани. Операцията премина без проблеми и като цяло тялото се възстановява. Сега лекарите се борят да спасят ръцете му. Роман е в съзнание. Общото му състояние се подобрява, но той продължава да бъде в интензивно отделение под постоянно наблюдение на лекарите", каза източникът на ТАСС.

По-рано днес канал "112" съобщи за ампутацията на единия крак на Костомаров. Целта на операцията е да се премахне тъканната некроза и да се спре процеса на клетъчна смърт.

Отбелязва се, че от единия крак мъртвата част от тъканта е била почистена, но на другия засегнатата област се оказала голяма и се наложило глезенът да бъде напълно ампутиран.

45-годишният Костомаров спечели златен медал заедно с Татяна Навка на зимните игри в Торино през 2006 г. Двамата са също двукратни световни и трикратни европейски шампиони по фигурно пързаляне, както и победители във финала на серията Гран При. Години наред бяха еталон при танцовите двойки.