Пръстите на мъжете и жените в праисторическите времена може да са били умишлено отрязвани по време на религиозни ритуали. Това се посочва в ново тълкуване на палеолитното пещерно изкуство, пише "Гардиън".

В доклад, представен на скорошна среща на Европейското общество за човешка еволюция, изследователите се позовават на рисунки на 25 000 години от пещери във Франция и Испания, които изобразяват силуети на ръце. На повече от 200 от тези отпечатъци на ръцете липсва поне една част от пръст. В някои случаи липсва само една фаланга, в други даже няколко пръста ги няма. В миналото тази липса се приписваше на артистична свобода на създателите на пещерните рисунки или на реални медицински проблеми на древните хора, включително измръзване.

Но сега учени, ръководени от археолога проф. Марк Колард от университета "Саймън Фрейзър" във Ванкувър, стигат до извода, че истината може да е много по-ужасна.

„Има убедителни доказателства, че пръстите на тези хора може да са били умишлено ампутирани по време на ритуали, предназначени да привлекат помощ или да омилостивят свръхестествени сили“, казва Колард. „Много общества насърчават отрязването на пръстите, правили са го през цялата история“, добавя той.

Тези картини се разделят на два вида: щампи и шаблони. При първия човек поставя ръката си в багрило, след което я притиска към стената, създавайки отпечатък от ръка. Шаблоните са създадени чрез поставяне на ръка върху стена и след това нанасяне на цвят върху нея, за да се създаде силует. И в двата случая ръце с липсващи пръсти са открити сред стенописите на четири основни места - пещерите Малтравиезо и Фуенте дел Трухо в Испания и пещерите Гарга и Коскер във Франция. Пещерите Коскер, близо до Марсилия, са последни открити, през 1985 г. от водолаза Анри Коскер.

Екипът търси доказателства за ампутация на пръсти в други общества и открива повече от 100 случая, в които това е било практикувано.

„Тази практика очевидно е откривана независимо на различни места“, смятат изследователите. Освен това намерените примери за отрязани за риатулани цели пръсти не се ограничават до места в Европа, но и до четири локации в Африка, три в Австралия, девет в Северна Америка, пет в Южна Азия и едно в Югоизточна Азия, т. е. се практикува навсякъде.

Сред първобитни общества, съхранени и днес, тя също се практикува. Колард дава за пример народа Дани от планините на Нова Гвинея.

„На жените там понякога се отрязват един или повече пръсти след смъртта на близки, включително синове или дъщери. Вярваме, че европейците са правили същото нещо в палеолитните времена, въпреки че системите от вярвания може да са били различни. Това е практика, която не е непременно рутинна, но според нас се е случвала в различни периоди от историята“, обяснява той.

Колард и колегите му за първи път публикуваха преди няколко години тезата си за ампутация на пръсти , но бяха критикувани от други учени, които твърдяха, че ампутацията на пръсти би била катастрофална за хората, на които се извършва. Мъжете и жените без напълно функциониращи ръце не биха могли да се справят с тежките условия в праисторическите времена. Оттогава ученият и екипът му са продължили да събират данни в подкрепа на тезата си. В доклад, представен на конференцията на Европейското общество, те казаха, че последните им изследвания предоставят още по-убедителни доказателства, че премахването на пръсти или части от пръсти за умилостивяване на свръхсили обяснява изображенията на ръце в пещерите във Франция и Испания.