От днес започва нов етап от забавения ремонт на трасето на трамвай №5 в София, съобщи зам.-кметът по строителството Ангел Джоргов.

Ще се работи по участъка от бул. "Тодор Каблешков" до Околовръстното шосе, като кръстовището между двата пътя няма да се затваря. 

Ремонтите обаче ще доведат до частична промяна на маршрутите на две други трамвайни линии - №4 и №11. Временната автобусна линия № 5ТМ се запазва до април и ще се движи през 5 минути, поясни Джоргов.

Модернизацията на трамвайния път от Съдебната палата до "Бъкстон" по бул. "Цар Борис III" започна през април 2021 г. - и очаквано се забави, като повечето строителни проекти на Столична община. Вместо за година, той бе пуснат в експлоатация в края на миналата. Изпълнителят бе глобен с максималните 900 000 лева. 

Ремонтът трябва да приключи до края на октомври - тогава свършва изминалият програмен период, по който е финансиран. 

Фирмата изпълнител е ВДХ, бившата "Водстрой 98", някога свързвана със собственика на КТБ Цветан Василев и с депутата от ДПС Делян Пеевски, изпълнява ремонта срещу 40,5 млн. лв. Компанията наскоро поиска индексация на договора с 15% заради инфлацията, довела до ръст на цените на материалите.

Ако това бъде одобрено, тя ще получи още близо 6 млн. лева.