Министърът на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи каза, че очакванията му са били срещата с представители на българската общност в страната да бъде с него, "а не в София или Брюксел" и през цялото време е настоявал, че гражданите на Република Северна Македония, "независимо от техния етнически произход, имат свое правителство и институции, където могат да адресират проблемите и въпросите си". Това съобщава БТА.

В отговор на журналистически въпрос дали и кога ще се срещне с представители на българите в Северна Македония, Османи отговори, че тази възможност остава постоянно отворена, но заради влошената комуникация с България в последните дни чака емоциите да стихнат, „за да може нормалният дневен ред на държавата към своите граждани да продължи”.

"Аргументите са на наша страна. Трябва да бъдем мъдри и зрели и да задържим поддръжката на европейските ни партньори. Не е в наш интерес да влезем във вихъра на българските избори.

На всичко, което идва от България, отговаряме с всички дипломатически инструменти, включително и в ЕС, за да могат европейските държави да бъдат информирани, но не бива да въвличаме и гражданите. Те трябва да са спокойни, че имат институции, които се грижат да тях", посочи Османи.

По думите му Република Северна Македония е позната с отношението си към колективните и индивидуалните права на гражданите и това е "най-светлата точка на имиджа на страната". 

"Държавата се отнася и ще се отнася еднакво към всички граждани, независимо от коя етническа общност са.

Българската общност показва повече интерес за грижа от страна на държавата и за това са всички тези опити за комуникация, но не и да се злоупотребява чрез изолирани инциденти, за да се създаде представа в света, че тук има системна репресия върху общностите, защото това не е така", посочи Османи.

По думите на министъра на външните работи на Република Северна Македония през изминалите години Северна Македония и България  са създали рамка, „през която трябва да се канализират разликите и комуникацията между двете държави”, но не винаги тя е била доминираща, като една от причините според него са честите избори в България.

"За две години, откакто съм министър, в България ще има избори за пети път и това ще е пети министър на външните работи, с когото ще работя. Това създава непредвидимост в комуникацията и поддържане на тази добра воля. Обикновено изборните процеси са тези, които нагорещяват ситуацията, защото има политици, които в невъзможността си да предложат нещо на гражданите се хващат за резервните теми, които създават емоции. И това е не само у нас и в България", посочи Османи.

Според него е важно как официалните власти се отнасят към „тези амбиции на отделни политици да се хранят с конфликти и лоши отношения между държавите и обществата” и  дали те ще се поддадат на такива провокации.

"Мисля, че в тези години Република Северна Македония показа  мъдрост и зрялост да не се поддаде на това, което от една страна се диктува от политическите изборни процеси, а от друга, както съм казвал, се поддържа от една невидима ръка, която се опитва в този регион да има постоянни латентни конфликти. От тук и апелът ми към България е, че е време да прекъснем този цикъл на негативни отношения, което не е в интерес и на двете държави, и на двете общества. Надявам се, че това ще бъде прието от България и ще се върне позитивният дневен ред в отношенията ни", посочи Османи.