Министърът на правосъдието Крум Зарков е подписал споразумение с всички синдикати от системата на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ (ГДИН) и Главна дирекция „Охрана“ (ГДО). Това става ясно от събщение на пресцентъра на МП.

Двете професии са сред най-често негодуващите и заплашващи със стачна готовност - освен заради спецификата на работа, заради социални придобивки, с които изостават от полицаите, заради режима на смените, броя на личния състав, пари за дрехи, снаряжение и пр., и пр.

"Споразумението урежда сътрудничеството между министъра и синдикатите при осъществяване на социалния диалог в МП за гарантиране и защита на служебните, социално–икономическите и професионални права и интереси и за подобряване на жизненото равнище на държавните служители в ГДИН и ГДО – членове на синдикатите. То се сключва за срок от три години и влиза в сила от днес", пишат от МП.

Ето и пълния текст на съобщението на пресслужбата на МП:

Министър Крум Зарков подписа споразумение с всички синдикати от системата на ГДИН и ГДО

Министърът на правосъдието Крум Зарков подписа споразумение с всички синдикати от системата на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ (ГДИН) и Главна дирекция „Охрана“ (ГДО).

Подписи под документа в кабинета на министъра сложиха председателите на Съюз на синдикални организации в системата на МП – Иван Иванов, Синдикат на служителите на затворите в България – Ясен Тодоров, Синдикат „Охрана“ – Петко Чалъков, Синдикат на пенитенциарните служители – Иван Иванов, както и на новоучредените Синдикат на служителите в МП – Ваня Тихова и Синдикат на служителите в ГДИН – Пролет Николова.

Споразумението урежда сътрудничеството между министъра и синдикатите при осъществяване на социалния диалог в МП за гарантиране и защита на служебните, социално–икономическите и професионални права и интереси и за подобряване на жизненото равнище на държавните служители в ГДИН и ГДО – членове на синдикатите. То се сключва за срок от три години и влиза в сила от днес.

„Благодаря за инициативата и извършената работа. Това споразумение е в общ интерес“, каза министър Зарков на синдикалистите.