Бившият енергиен министър Александър Николов, заместникът му Даниел Николов и бившият шеф на "Булгаргаз" Людмил Йоцов ще бъдат обвинени за длъжностни престъпления, обявиха днес от националното следствие и държавното обвинение.

Александър Николов е обвинен за умишлена безстопанственост - не е упражнил контрол над работата на Йоцов като шеф на "Булгаргаз". А Даниел Николов - за престъпления по служба.

Сигналът срещу длъжностни лица от правителството на Кирил Петков подадоха от ГЕРБ миналата година. Той беше до ДАНС, като днес стана ясно, че е стигнал до следствието. Преди дни отново от ГЕРБ се похвалиха, че проверката на агенцията е приключила и материалите са изпратени в прокуратурата.

След преценка на събраните материали следовател от националното следствие, на което беше възложено разследването, е предложил на наблюдаващия прокурор тримата да бъдат привлечени към наказателна отговорност. От НСлС посочиха, че работели от миналия септември по няколко линии - едната от които формирането на официалната позиция на "Булгаргаз" след "предложената нова схема от "Газпром" - т.е. България да плаща в рубли за доставката на газ, както и какви действия са били предприети.

Обвинението

Малко по-късно адвокатът на Алесандър Николов - Ина Лулчева, обяви пред БТА, че обвинението срещу него е, че че не е било прието предложението на "Газпром" да се плаща за доставки на газ в рубли.

"Обвинението се свежда до това, че в крайна сметка България не се съобрази с изнудванията от "Газпром" и Русия", каза Николов пред медиите.

Ако това е вярно, остава въпросът как точно е възможно да бъде обвинен заради това, че стриктно е спазвал договор, подписан от държавна фирма. 

Основните обвинения от ГЕРБ към Николов до момента бяха свързани с това, че не е упражнявал контрол над "Булгаргаз", която пък е сключвала сделки с газови търговци, които са оскъпявали доставките на горивото до България. Най-вече се говореше за унгарската "Мет енерджи", където беше работил и бившият шеф на "Булгаргаз", преди да поеме държавната компания. Според Делян Добрев от ГЕРБ става дума за около 30% по-скъп газ спрямо договора с "Газпром". 

"Не е вярно. Не отговаря на истината"

След тези изявления, както и след обществените реакции, че обвинението обвинява бившия министър в защита на руската компания, която едностранно ни спря доставките, въпреки че България не е спирала да изпраща заявките си към руската страна да изпълнява договореностите, от прокуратурата се почувстваха длъжни да "внесат яснота". В остра позиция, маркирана с главни букви и червени кръстове за привличане на вниманието, във фейсбук подопечните на Иван Гешев опитват да обяснят, че трите лица са обвинени понеже решенията около казуса не били взети по надлежен ред. Твърди се щета за "Булгаргаз" за над 88 милиона лева.

Ето какво пишат от прокуратурата, буквално:

"НЕ ОТГОВАРЯ НА ИСТИНАТА, че обвинението е за неприемането на новата схема за плащания за целия оставащ срок на договора до 31.12. 2022 г. между „Булгаргаз“ ЕАД и ООО „Газпром експорт“ в руски рубли; 

НЕ Е ВЯРНО ТВЪРДЕНИЕТО, че е взето решение на Министерски съвет по въпроса за приемането на предложената нова схема за плащане от ООО „Газпром експорт“, тъй като:

НЕ Е ПРОВЕДЕНО заседание на Министерски съвет, съгласно чл. 7 от Глава втора “Министерски съвет“, Раздел I „Състав, функции и правомощия на Министерския съвет и на неговите членове“ от Устройствения правилник на Министерски съвет и неговата администрация, приет с ПМС № 229 от 23.09.2009 г., /обв. ДВ, бр. 78 от 02.10.2009 г./ ал.1: „В изпълнение на своите конституционни функции Министерският съвет разглежда въпроси, които са му изрично възложени със закон или следват от ръководното му място в системата на изпълнителната власт“ и ал.2: „Министерският съвет решава въпросите от своята компетентност на заседания“ и

НЕ Е ПРИЕТО решение на МС по този въпрос - т.е. не е издаден надлежен акт – прието решение на Министерски съвет, съгласно раздел II „Подготовка, съгласуване и внасяне на проекти на актове за разглеждане на заседание на Министерския съвет“ от Глава трета „Организация на работа на Министерския съвет“ на Устройствения правилник на Министерски съвет и неговата администрация."

Следват още разяснения - едно към едно с обвиненията от ГЕРБ и в последствие на енергийния министър от служебното правителство Росен Христов:

"ОБВИНЕНИЕТО Е ЗА ТОВА, ЧЕ след узнаването на новите обстоятелства по договора, т.е. от 01.04.2022 г. до 26.04.2022 г., съответните длъжностни лица не са предприели необходимите действия за осигуряване на алтернативни доставки от търговци на природен газ по свободно договорени цени на организирания борсов пазар и извън организирания борсов пазар. Същото започва да се извършва едва в деня на спирането на доставките на газ - т.е. на 26.04.2022 г. - за следващите дни до края на м. април 2022 г., както и за м. май 2022 г., което е поставило в риск изпълнението на задълженията на „Булгаргаз“ ЕАД да осигурява непрекъсната и качествена доставка на природен газ и сигурността на снабдяването с природен газ на страната. Сключените в последствие договори за доставка на газ са на значително по-високи цени, което е довело до ощетяване на „Булгаргаз“ ЕАД. Нещо повече, в хода на проведените процесуални действия са събрани материали, от които може да се направи извод, че осъществените доставки на газ от алтернативни доставчици отново са били с първоначален източник ООО „Газпром експорт“.

В късния следобяд на сряда към коментарите по темата се включи и лидерът на "Има такъв народ" Станислав (Слави) Трифонов. Именно от квотата на ИТН Николов бе министър на енергетиката в коалиционното правителство "Петков". Трифонов очевидно продължава да подкрепя бившия си министър и е категоричен, че ще бъде оправдан. Ето какво написа той: 

"По повод на случващото се днес, мога да кажа само следното:

Като министър на енергетиката на България Александър Николов безусловно е правил това - защитавал е българския национален интерес. 

Александър Николов е професионалист и прекрасно знае и как да си върши работата, и как да защитава интересите на България. 

И точно затова той ще бъде оправдан."

Реакция дойде и от "Продължаваме промяната".

"В условията на едностранно и неочаквано спиране на доставките на газ от Газпром, което опита да подчини на волята си цяла Европа, ние не се огънахме. 

С кабинета Петков България за пръв път от години имаше  правителство, което защити българския национален интерес и достойнството на българските граждани и институции. Между България и "Газпром" имаше договор и той трябва да се спазва! В този момент България беше пример и за Европа, като успя за 2 седмици да стане от 95% зависима до 0% зависима от руски газ. Бяха осигурени два кораба с втечнен газ, така че да няма нито ден без газоподаване за българските домакинства и бизнес на цена, която беше същата като тази по неспазения договор с "Газпром".

Българската държава беше зависима от десетилетия и цялата газова система беше в хватката на един доставчик – Газпром. След 12 години управление на ГЕРБ и след 14 години от влизането ни в Европейския съюз, България продължаваше да бъде зависима от същия този единствен доставчик за 95% от своите количества. България беше притисната в ъгъла и беше задушена от липсата на алтернатива. Цените, на които България е купувала газ през този период, бяха по-високи от тези на европейската борса. Въпреки създадената истерия за “хаос и разруха в енергетиката”, първоначалния шок от спирането на доставките от Газпром за цяла Европа, цените се успокоиха и понижиха далеч под тези на руския доставчик. 

Когато правителството на ГЕРБ харчи 3 милиарда български средства за една тръба, която не дава никаква диверсификация, тръба, която има единствена цел да заобиколи Украйна, тръба, която даже няма капацитет да достави и една молекула газ за България, и тръба, която се построи от руски подизпълнители, които оставят луксозни джипове по гаражите на бившите управляващи за благодарност, българската прокуратура беше спокойна и не гъкна дори.   

Изглежда българската прокуратура се опитва да покаже, че на всеки, който играе срещу интересите на Русия и в защита на България, ще му бъде повдигнато обвинение!", пишат от ПП.