Въпреки първоначалния си отказ да коментира изнасяните от Васил Божков информации, в т.ч. и по негов адрес, днес финансовият министър Владислав Горанов все пак реши да каже няколко думи по въпроса. И обяви: че никога правителството не било осигурявало протекция върху хазартния бизнес на Божков. Нито пък е участвало в преразпределяне на бизнеси по високите върхове. Горанов обаче отказа да каже той ли е Vladi Goranov, въпреки че въпросът му бе зададен неколкократно. Накрая все пак заяви: "Нямам спомен да имам точно тази комуникация". И обвини бТВ в "нездрав интерес" към темата.

"Никога не е получавал привилегировано третиране от нито един държавен орган. И мисля да спра дотук", заяви Горанов, преди брифинга, на който държавата обяви намеренията си да влезе в бизнеса с горивата чрез държавен холдинг.

Като пример за това, че протекции нямало, въпреки че самият Божков твърди обратното, Горанов посочи, че от 2014 г. насам не е имало промени в законодателството, засягащо облекчаване на режими в хазарта. 

"Фактическата истина ще се установи от правораздавателните органи, но не си представям, че държавата се занимава с изземването на бизнеси или с толериране на един бизнес", допълни министърът.

В изложението си не коментира изнесените от собственика на "Нове холдинг" SMS-и между него и лице, именувано в телефона му като Vladi Goranov, от които е видно, че вторият дава разпореждания на двама председатели на Държавната комисия по хазарта "в услуга" на хазартния бос. Принципал на ДКХ е министърът на финансите.

От бТВ обаче му зададоха директния въпрос - той ли е Vladi Goranov и автентична ли е тази SMS комуникация.

"Нямам повод и причина да продължа с коментарите, аз знам, че вашата телевизия изпитва нездрав интерес към тази тема...", започна в отговор Горанов. Това е и новата любима тема на правителствените представители - като Бойко Борисов нарече бТВ "Божков тв" заради това, че журналистите й задават въпроси. -  "Няма да ви наричам, че сте негова телевизия, защото не ми е в стилистиката...", продължи Горанов.

Журналистката отново настоя за отговор. И Горанов се принуди да заяви:

"Комуникацията ми с много хора..., много хора имат моя телефон, аз съм се срещал с Божков, Домусчиев, Гриша Ганчев, Валентин Златев, Пламен Бобоков, ресторантьорите (...). Ако някой твърди, че са извършвани незаконосъобразни действия в полза на един или друг стопански субект - лъже".

Последва пореден опит. И дойде полуотговор:

Това са твърдения на хора. Нямам спомен да имам точно тази комуникация."

С днешните си думи Горанов "оневини" и членовете на комисията по хазарта - пет години подред заверявали финансовите отчети на хазартните фирми на Божков не защото били под натиск или подкупени, а защото прилагали грешно закона - стана ясно от думите му. Заради тези отчети сега държавата претендита 700 милиона лева несъбрани пари от хазартни такси.

На Горанов му се наложи да отговаря и на въпроси по последните фейсбук публикации на Божков от днес. Според тях собственикът на бившата вече лотария бил "рекетиран" от него и Борисов да плаща по 20 милиона лева без ДДС на година за реклама в телевизията на Кирил Домусчиев - Нова. Божков публикува "паметна записка" с неговия подпис и с този на Домусчиев, датираща от юли 2019-а, с която това плащане е скрепено. Там обаче пак се споменава комисията по хазарта с думите "пълен съпорт в ДКХ".

"Прочетох, че е ангажиран и държавен орган - ама да накараш 5 човека да работят в съглашение, със сигурност не е лесно. Който и от двамата да има претенция да контролира комисията по хазарта, смятам, че си е надскочил възможностите", заяви по повода Горанов.

"Бизнес отношенията между отделни субекти няма как да се вменяват на правителството", допълни.

 
По-рано министър Теменужка Петкова пък заяви, че действията на Божков били "опит за отвличане на вниманието от важните неща". Като под "важни неща" следва да се разбира справянето на България в ситуацията на световна пандемия и грижата за икономиката.
 
"Не могат да бъдат отнети нито имиджът на премиера Бойко Борисов, нито успехите на правителството, нито професионализмът на Горанов - най-успешният финансов министър от началото на прехода, който сме имали до момента", обяви тя.