"Това вероятно е само първата част от втория списък "Магнитски", защото според мен в него има място за още няколко части. Това е погледнато отстрани, защото ние не знаем как американските институции са стигнали до тази фактолофия."

Това заяви в ефира на бТВ директорът на Антикорупционния фонд Бойко Станкушев по повод по поредната порция санкционирани българия по глобалния американски закон. По думите му, никой в България не знае докъде са стигнали в разследванията си българските инстуции по първия списък, в който бяха имената и на Делян Пеевски и Васил Божков. "Ако такива разследвания въобще има", допълни той. 

Според Станкушев американските партньори на страната ни казват едно и също нещо - "Уважаеми партнори, вие имате хубава Конституция, имате разписани закони и действащи институции, които обаче не работят."

"Този път ни намекват, че така повече няма как да продължат нещата. От юни 2021 г. до сега са минали определен брой месеци. Ето другата седмица се гответе за друга новина, когато у нас дойде шефът на Комитета по санкции Джим О'Брайън. Тогава ще стане ясно, че САЩ няма да чакат толкова дълго, колкото след първия списък - няма да чака някой да си взима отпуска и да ходи на някаква закуска, след което да се хвали, че тези списъци помагат на българската прокуратура", продължи Станкушев. 

Последната му реплика е препратка към пътуването на главния прокурор Иван Гешев до САЩ, в което се твърдеше, че е присъствал на закуска с представители на американската администрация, давана от президента Джо Байдън. 

Директорът на АКФ подчерта, че поредният български списък по закона "Магнитски" е позоряща новина.

"Бих казал - тъжна новина. Затова е време прокуратурата и останалите служби, както и политическите партии да се размърдат."