Тази нощ е 57-ото издание на финала по американски футбол Супербоул, краят на сезона  в Националната футболна лига (НФЛ) на САЩ. Двубоят трябва да започне около 01:30 часа наше време и ще противопостави “Канзас Сити Чийфс” (шампион на Американската конференция) и “Филаделфия Игълс” (№1 в Националната).

Можете да го гледате пряко по Max Sport, а дотогава вижте най-важното, което трябва да знаете.

Стадионът

Араната "State Farm" се намира в Глендейл, Аризона, недалеч от Финикс, като допреди няколко години носеше името на градския университет.

Капацитетът е около 72 хиляди места, като се тръгне от базовите 63 400. Очаква се да присъстват към 70 хил. души. Цената на най-евтините билети е $4400. Става въпрос за препродажба, тъй като местата отдавна са изкупени.

Това е напълно законно в САЩ, не се счита за "черна борса".

Съперниците

“Канзас Сити” завърши редовния сезон с 14 победи и три загуби, след това записа още две в плейофите. Лидер на отбора е куотърбекът Патрик Махоумс, най-добрият играч в лигата на този пост в последните години. И е най-добре платеният с договор от половин милиард долара.

“Чийфс” е на пети финал, като има по две победи и загуби. За водения от Махоумс отбор това ще е трети Супербоул. Той грабна титлата през 2020 г. с победа над “Сан Франциско 49”, а на следващата загуби от “Тампа Бей” на отказалия се “вече окончателно” преди броени дни Том Брейди.

От другата страна е “Филаделфия Игълс”, който се завръща на големия финал за първи път след 2018 г., когато спечели титлата след трилър срещу тогавашния хегемон “Ню Инглънд Пейтриътс” (с Брейди). Балансът от шампионата също е 14:3.

За “орлите” това е четвърти финал, загубите са две.

Това е исторически Супербоул, тъй като за първи път в историята и двамата титулярни куотърбекове са тъмнокожи. Тази роля в “Игълс” заема Джейлън Хъртс. Двамата с Махоумс си приличат по стила на игра - мобилни са, могат и да тичат с топката, не само да я подават. Хъртс записа много успешен сезон.

Има и друга интрига от гледна точка на играчите в отборите. За първи път в историята на Супербоул двама братя ще излязат един срещу друг - Джейсън Келси (“Филаделфия”) и Травис Келси (“Канзас”).

Те няма да са по едно и също време на терена, тъй като се подвизават в нападенията на своите отбори. Джейсън е център, той е този, който подава топката на куотърбека, за да се разгърне атака.

Травис е “тайт енд”, което е означава повече от една роля в нападението. Или пази куотърбека и други свои съотборници (и чрез заслони), участващи в атаката, или топката му се подава, за да се печелят ярдове и точки. Травис Келс е сред лидерите и най-важните играчи в състава на “Чийфс”.

Старши треньорът на “Канзас” Анди Рийд е бивш на “Игълс” в периода 1999-2012 г., след което замина за Средния Запад.

Наставникът на “Филаделфия” Ник Сириани, който е само на 41 г., пък няколко години работи като асистент в “Канзас Сити”.

Очертава се равностоен мач - с интрига до самия край.

Шоуто

Супербоул е кръстоска между голямо спортно събитие, което те държи на нокти, шоубизнес и чист бизнес. Типично по американски.

Отзад напред - тази година 30 секунди реклама струваше около 7 милиона долара. Рекорд. Това е така, защото макар и да спада в последните години, тв аудиторията на финала в Америка си остава стабилно над 100 милиона зрители. Което ще рече, че средно всеки трети човек в САЩ гледа някаква част от мача.

Нищо друго отвъд океана не може да се похвали с такъв рейтинг. Броят на рекламните тв спотове тази година е 70. Всеки може да смята.

Приходите за града домакин се очаква да надхвърлят 500 милиона долара. Основната част от тези пари постъпват за седмица, когато пристиган фенове, туристи, спонсори, отбори и т.н.

Химнът на САЩ преди мача ще изпее кънтри звездата Крис Стейпълтън, ще има изпълнения също на актрисата Шерил Лий Ралф и Кенет Едмъндс-Бейбифейс.

На полувремето в 15-минутен спектакъл ще се вихри Риана.