По любимия си напоследък маниер - че всички са виновни, само не и прокуратурата, от държавното обвинение обявиха същото и по отношение на санкционираните по "Магнитски".

От там разпространиха днес позиция, базирана на критиките, че САЩ и Великобритания явно се справят по-добре в борбата с корупцията в България отколкото българската прокуратура. В нея подчертава, че замесени са всички власти, не само съдебната, от която обвинението е част. Останалото било непознаване на конституцията. 

"По повод заявеното от политически лица и представители на институции във връзка с наложените от Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) на Министерството на финансите на САЩ санкции спрямо петима български граждани – бивши длъжностни лица, Прокуратурата на Република България (ПРБ) е длъжна да напомни, че борбата с престъпността, в частност с корупцията, е отговорност на трите власти (съдебната, изпълнителната и законодателната)", пишат от подопечната на Иван Гешев структура.

И както много често, когато му се търси каквато и да е било отговорност Гешев е заявявал:

"Вменяването на тази отговорност единствено и само на съдебната власт показва непознаване на конституцията, законите на страната и европейските стандарти."

От обвинението, което дълго време не можеше да преведе няколко страници от испански език, което е разпитвало 10 пъти един от санкционираните във втория списък "Магнитски" - Владислав Горанов (по думите на самия Горанов) и което никога не откри нередности около лице от първия списък - Делян Пеевски, днес се чувстват длъжни да кажат, че нямат никакво касателство към разкриването на престъпления. Чия нотговорност е това? - На изпълнителната власт.

"Разкриването на престъпленията е от компетентността на органите на МВР и службите за сигурност, които при установяване на данни за престъпление следва да уведомяват прокуратурата. Едва тогава прокуратурата може да реализира правомощията си по конституция и закон, а именно да образува досъдебно производство и да ръководи разследването, като упражнява надзор за законосъобразното му провеждане и при наличие на достатъчно доказателства да привлича към наказателна отговорност лицата, които са извършили престъпления" - пишат хората на Гешев.

И за да подчертаят как Главния няма нищо общо с нищо, заявяват:

"Според българската Конституция главният прокурор е част от независимата съдебна власт със стриктно регламентирани правомощия и е независим от останалите власти - законодателна и изпълнителна. Евентуалното нарушаване на тези основни конституционни и европейски стандарти излиза извън принципите на демократичната държава. Историята е показала, че опитите за въздействие и овладяване на съдебната власт водят само и единствено до репресии с дългосрочен ефект, засягащи правата на българските и европейските граждани."

Отдавна работим

По-нататък четем своеобразен отчет по отношение на санкционираните и в двата списъка "Магнитски". Ето го накратко:

"Спрямо две от санкционираните лица – Румен Овчаров и Николай Малинов, отдавна са внесени обвинителни актове за извършени от тях престъпления, свързани с корупция и шпионаж в полза на Руската федерация. Отделно от това Овчаров, както и Александър Николов и Иван Генов, били предмет на разследване по вече образувано досъдебно производство.

Припомняме, че през септември м.г. Bъpxoвният ĸacaциoнeн cъд отмени ycлoвнитe пpиcъди нa Oвчapoв и нa изпълнитeлния диpeĸтop нa "Mини Бoбoв дoл" Πлaмeн Eвтимoв зa yмишлeнa бeзcтoпaнcтвeнocт, пpoизнeceни преди това oт Aпeлaтивeн cпeциaлизиpaн нaĸaзaтeлeн cъд. Дeлoтo бе върнато зa нoвo paзглeждaнe oт дpyг cъcтaв нa Aпeлaтивeн cъд – Coфия зapaди мнoжecтвo тeжĸи нapyшeния нa зaĸoнa.

Всъщност присъдата, с която се "гордееше" прокуратрата, бе единствената осъдителна присъда на бивш министър, макар и невлязла в сила, произнесена от закрития вече Специализиран съд на две инстанции. И явно и нея вече я няма.

Делото срещу "шпионина" Малинов пък все пак тръгна. Но пък Висшия съдебен съвет така и не намери защо да наказва съдия Андон Миталов от Специализирания наказателен съд, обявен от САЩ за "замесен в сериозна корупция", който пусна Малинов на воаяж до Рудия за среща с руския диктатор Владимир Путин.

Можем или не можем

Любопитни са обясненията на хората на Гешев по отношение на Горанов и твърденията, които отправя срещу него, както и срещу лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, един друг санкциониран по "Магнитски" - Васил Божков. Избягалият в Дубай хазартен бос от години говори, че е плащал рушвети срещу протекция за бизнеса си. И не е известно това да е от особен интерес за прокуратурата.

"Сега разбираме, че "твърденията в списъка по отношение на българския гражданин - Вл. Горанов, също са предмет на разследване по вече образувано досъдебно производство. Още през месец април 2022 г. е изпратена молба за правна помощ до компетентните съдебни власти на ОАЕ с искане за провеждане на разпит в качеството на свидетел на лицето В. Божков чрез видеоконферентна връзка. До настоящия момент молбата не е изпълнена от ОАЕ. Следва да се посочи, че от страна на ПРБ са извършени всички необходими действия, но изпълнението на молбата за правна помощ е единствено и само от компетентността на съдебните власти на ОАЕ. Същото е от изключителна важност за разкриване на обективната истина и за продължаване на разследването."

Този пасаж е интересен с това, че само преди няколко дни зам.-главният прокурор Борислав Сарафов обяви от ефира на обществената телевизия, че разпит чрез видеоконферентна връзка е невъзможен и не би имал никаква стойност.

По-нататък се разказва надълго за предприетите действия спрямо самия Божков.

А що се отнася до бившия депутат и медиен магнат Пеевски и до свързания от САЩ с него Илко Желязков, ето какво (не) е установила прокуратурата:

"За лицата Д. Пеевски и Ил.Желязков са извършени проверки, в хода на които е била изискана цялата налична информация в ГДБОП, ГДНП, ДАНС, КПКОНПИ, НАП, Агенция по вписванията и други държавни органи. В постъпилата в прокуратурата информация не се съдържат данни за каквито и да било престъпления.

По отношение на лицата са извършени и данъчни ревизии, които не са установили никакви данъчни нарушения, респективно задължения и несъответствие в декларираните данни. Поради липсата на каквито и да било данни, от които може да се направи основателно предположение за извършено престъпление, са постановени откази от образуване на досъдебно производство."

Пълния отчет на прокуратурата за нейните успехи по "Магнитски" четете ТУК.