Решението на Министерския съвет България да изпрати военнослужещи в общоевропейската мисия за подпомагане на Украйна очаквано предизвика днес реакция от страна на БСП - партията, която заедно с "Възраждане" и с президента Румен Радев категорично се противопоставя на помощ за нападнатата от Владимир Путин страна. От "Позитано" 20 поискаха спиране на тази подкрепа - до излизането на решението на Конституционния съд, който хората на Корнелия Нинова и Костадин Костадинов заедно сезираха преди месец.

Става въпрос за решение на МС, което е в изпълнение на наложеното от вече бившото Народно събрание страната ни да окаже военна помощ на Украйна. Според него се изпращат кадри на армията ни в Мисията на ЕС за военно подпомагане на Украйна (European Union Military Assistance Mission in Ukraine - EUMAM). Военнослужещите ще бъдат базирани в страни от Европа и ще участват в тренировки, обучения, в подсилване на стратегически звена и др.

Така вчера служебният кабинет приложи едно към едно наложеното му от НС, като разреши участие в EUMAM на един щабен офицер за усилване на Звеното за планиране и провеждане на военни мисии и операции на Европейския съюз в Белгия; до 5 военнослужещи (офицери/сержанти) в Многонационалното командване на Европейския съюз за общовойсково обучение в Полша или Германия; до 50 военнослужещи за обучение за използването на предоставено в рамките EUMAM въоръжение и техника, на територията на държави - членки на Европейския съюз или в България.

Макар Румен Радев да опита да прехвърли топката отново в полето на парламента като предложи всяка последваща помощ да се случва само с ратификация на НС, това не се случи. И така кабинетът взима решенията.

В същото време КС образува дело по искането на БСП и "Възраждане", които твърдят, че парламентът е иззел функциите на кабинета с решението да го задължи да пращаме военна помощ на Украйна, като не е ясно кога ще се произнесе той. А президентът тези дни даде да се разбере, че България няма да помага повече техника и боеприпаси, понеже нямала какво да даде без да ощети способностите на собствената си армия. Това му спечели гневни реакции и искане за импийчмънт - тъй като се поставя над върховния орган в страната - парламента.

"Вчера служебното правителство на президента Радев прие решение за оказване на военна и военно-техническа подкрепа на Украйна, с което се разрешава участието на военнослужещи от въоръжените сили на Република България в Мисията на ЕС за военно подпомагане на Украйна. Ние гласувахме против в 48-ото Народно събрание. Призовахме президента Радев да наложи вето. Той не го направи и обслужи военнолюбците. Внесохме в Конституционния съд искане за обявяване на това решение за противоконституционно.

Призоваваме президента Радев да спре изпращането и да изчака решението на съда. Дотогава България да се въздържа от включване на военнослужещи в Мисията за военно подпомагане на Украйна", пишат днес социалистите в позиция, като публична тайна е и какви са отношенията между Радев и ръководството на БСП.