Заедно с т.нар. Хартиена коалиция, Централната избирателна комисия (ЦИК) "доуби" машинния вот. Днес мнозинството в ЦИК, състоящо се от представители на ГЕРБ, БСП и ДПС, взе решение разписките от вота с устройствата да не се вписват в отделна графа в протокола след края на изборния ден - а да влязат в общата бройка - сумарно с хартиената бюлетина, което не би дало възможност за последващ контрол на това как са преброени гласовете.

Това решение предизвика скандал по време на заседанието, приключил с това, че един от членовете на комисията - Цветозар Томов, подаде оставка като неин говорител. Мотивът му: "рискове за честността на изборния процес в България".

ЦИК заседава по образеца за протокола, като се оформиха два лагера - единият, на "Хартиената коалиция", който настоя хартия и машинната разписка да бъдат сумирани в обща графа и този, около който се обединиха Томов, говорителката Росица Матева, председателката на ЦИК Камелия Нейкова и Любомир Георгиев ("Демократична България") - за устройствата да има отделна графа, което, според тях, щеше да играе ролята на своеобразна контрола. Вариант едно бе внесен от Емил Войнов (БСП) и подкрепен и с цената на викове и крясъци и от дългогодишния представител на ДПС Ерхан Чаушев. Мотивът на Войнов е, че така се улеснявала работата на секционните комисии - да не сумират две числа.

Така предложението мина с 11 гласа "за" и едва 4 "против". 

"Категорично съм против това решение, тъй като да го кажем на право, това създава рискове за честността на изборния процес в България. Колко тежки ще бъдат тези рискове ще се види на 2 април, но така или иначе, вземането на това решение за мен е непреодолимо препятствие да изпълнявам повече ангажиментите си на говорител на тази комисия. Отказвам да го правя оттук насетне", посочи мотивите си за подадената остава Цветозар Томов, който е и зам.-председател на ЦИК, цитиран от БНР.

Клуб Z припомня, че с решение на депутатите на ГЕРБ, БСП и ДПС в миналия парламент не само хартиената бюлетина бе върната в големите секции с над 300 избиратели, ами и машината бе превърната в "принтер". Тоест - резултатът от нея чрез протокола, който тя пуска в края на деня, бе елиминиран и на практика разликата с бюлетината е, че избирателите ще натискат едни бутони на един екран. И нищо повече. Бе решено всичко да се брои на ръка, като бюлетината и машинната такава да се събират и на обща купчина в края на деня. Елиминирана бе и флашпаметта от устройствата. Тя може да се прегледа само при искане за касиране на вота.

Неотдавна Томов обяви, че все още има начин протоколът от машината да бъде спасен - да се използва като контрола след предаването на документацията от СИК, тъй като последните изменения в Изборния кодекс не го забраняват. Стана ясно обаче, че срещу това има голяма съпротива от "Хартиената коалиция" и ЦИК все още няма решение по този въпрос.

След решението на мнозинството в комисията от днес, от ДБ се заканиха, че ще го обжалват.

ЦИК прие скандално решение, с което затвърждава съмненията, че премахването на машинното гласуване има цели, различни от обявените.

"Протоколът, в който се вписват резултатите от секционните комисии, ще има само една колона - с общия резултат от хартия+машина. Без да има индикация колко гласа са от хартия и колко от машина.

Това прави почти невъзможно прилагането на автоматизирани проверки (контроли) в РИК, с които да се провери дали поне машинните гласове са изброени коректно. Още повече, че секционните комисии ще правят технически грешки при сумирането и това няма да може да бъде засечено. Така ЦИК маскира кашата, която сътвори хартиената коалиция.

Поради това решение Цветозар Томов подаде оставка от поста "говорител" на ЦИК и смятам, че този ход е правилен предвид сериозността на ситуацията.

Обсъждаме обжалване на решението на ЦИК, защото то противоречи на здравия разум и на духа на Изборния кодекс и ще създаде още повече недоверие в изборния процес", написа бившият министър на електронното управление Божидар Божанов (ДБ).