Въпреки че именно членовете на ГЕРБ в Централната избирателна комисия (ЦИК) гласуваха за това в една графа да се записва общият сбор от хартиените бюлетини и машинните разписки, което предизвика скандал, днес от партията призоваха комисията да преразгледа решението си.

Това направиха двама от юристите й - Росен Желязков и Радомир Чолаков. От ГЕРБ не приемали упреците, че партията имала някакво отношение към приетото от ЦИК решение.

"Уважаваме всяко решение на независим орган, в това число и ЦИК, но не означава, че се съгласяваме с него. Решението на ЦИК не намира подкрепа", подчерта Желязков. И призова ЦИК за ревизия.

"Разбираме желанието на ЦИК да опрости протокола. Но молим ЦИК да преразгледа решението", добави и Чолаков.

И още:

"За съжаление някои политически сили още от сега започват да създават напрежение и после да оспорват резултата".

Както Клуб Z писа преди ден след скандал мнозинството в ЦИК взе решение в протокола на секционните комисии да не се вписват в отделни графи резултатите от хартиения и от машинния вот. Предложението бе внесено от члена на комисията от квотата на БСП Емил Войнов и горещо защитавано, а в последствие и прието от ГЕРБ и ДПС. Така се оформи "Хартиена коалиция" и в Комисията. В резултат един от говорителите на ЦИК Цветозар Томов обяви, че подава оставка в това си качество, а на следващия ден обясни подробно мотивите си - но в личния си фейсбук профил.

Това решение на ЦИК обаче предизвика вълна от негативни реакции, а още в същия ден коалицията "Продължаваме промяната"-"Демократична България" обяви, че ще обжалва решението пред Върховния административен съд.

Защо обаче то е важно. Защото елиминира напълно машината и възможността за последващ контрол на резултатите. Преди време Томов намекна, че в комисията търсят вариант за използването на машинния протокол (този, който устройството пуска в края на деня с всички резултати), "убит" от мнозинството на "Хартиената коалиция" в парламента - именно за сверка на резултата на един по-късен етап. Той обаче даде да се разбере, че няма единодушие по този въпрос в комисията и той тепърва ще се дискутира.