Една епоха окончателно си отиде. Емблематичната за СДС сграда на столичната улица "Г. С. Раковски" 134 вече официално става дом на Европейската прокуратура у нас.

Такова решение взе днес служебното правителство, обяви регионалният министър Иван Шишков. Че там ще се настанят европейските делегирани прокурори, обяви още през август колегата на Шишков от правосъдното министерство - Крум Зарков.

"Считаме, че тази сграда ще бъде достатъчно добра, за да може там да бъде настанена Европейската прокуратура и да работи така, както очаква нашето общество", заяви Шишков днес.

Както и Клуб Z писа, в проследните дни на предишното Народно събрание се изпълни една от идеите на предшественичката на Зарков на поста - Надежда Йорданова, т. нар. европейски делегирани прокурори, да бъдат извадени в отделна структура. Де факто те пак остават български магистрати - и няма как да е иначе, но ще имат собсвена администрация, своя секретна регистратура и - ако се разчита на ВСС - отделен бюджет.

Така се е стигнало до огледа на няколко сгради, направен от самите европрокурори, като тази, свързвана неизменно със СДС, била избрана като зданието в най-добро състояние. Ще се наложи само ремонт, даде заявка днес и Шишков.

А на въпрос за наличието на СДС, днес придатък на ГЕРБ, министърът отвърна:

"Сградата е с акт за държавна собственост и в момента е под разпореждането на областната управа. Има съвсем малка частна собственост на партера, която си остава като частна. В основната си част сградата ще бъде предоставена на Висшия съдебен съвет, за да се използва за нуждите на Европейската прокуратура".

Сградата е празна в момента и няма да има някой, който да бъде изгонен.

Тя се свързва с историята на първата "демократична" формация, дошла у нас на власт след 1989 г. - СДС. Бе една от емблематичните за българската политика. По времето на управлението на Иван Костов (1997-2001 г.) именно там се вземаха най-важните решения за държавата. Но "упадъкът" й не е от днес. В момента СДС е коалиционен партньор на ГЕРБ и единственият му политически капитал е марката, защото е съмнително дали въобще партията има някаква електорална тежест.

За последно зданието бе връчено на Валери Симеонов и тръгналата от Бургас партия НФСБ, която обаче изпадна от властта. Там бе настанена и "Воля". Днес и двете формации не могат да се похвалят с множество гласоподаватели.

Властите оставиха СДС на същия адрес, въпреки че след като не успяха да прескочат 4-процентовата парламентарна бариера с Реформаторския блок на вота през 2017-а, сините нямаха право на партийна централа в държавен имот, но им бяха признати направени през годините разходи за ремонт. Няколко години по-рано сините, но и държавата, се разделиха с част от имота на популярния адрес след спечелени реституционни дела. Тогава СДС остана без залата си за медии на партера, както и още няколко помещения.

Веднага след анонса на Крум Зарков от СДС свикаха пресконференция, за да обявят как "ДС гони СДС". Макар да не ползват помещенията. Последният договор за наем с лидер в момента Румен Христов, е бил прекратен през февруари. Съюзът обаче не харесва предложението на държавата да се нанесе в други помещения - на централния площад "Славейков".

По закон право на държавни помещения за централа имат партиите, прескочили 1% или 4 на сто, ако са в коалиция.