Двадесет и две. Толкова са делата за трафик на мигранти, които най-големият съд в страната - Софийски районен, е приключил за цяла година. Нововнесените пък са 28 броя.

Данните са от годишния отчет на съда, който, както нееднократно е писано, е и най-многочисленият като състав, като дела и по повечето други показатели съд в държавата.

Естествено - съдът е гледал толкова дела, колкото обвинения са му внесени от прокуратурата.

Най-много са по члена, който третира противозаконно подпомагане на чужденец да пребивава в страната - чл. 281 от НК. По този член за годината са образувани 28 и са завършени 21 дела. Едно дело е имало в София-град за незаконно превеждане през границата (това на фона - че главният прокурор Иван Гешев повсеместно говори за провал, катастрофа и пр. със защитата на границата и в борбата с мигрантите, б.р.). 

Общо 88 036 дела са постъпили в мастодонта Софийски районен съд през миналата година. Така с висящите стават 126 606. Най-големият съд в страната е приключил малко повче от новпостъплите - 88 893, става ясно от годишния отчетен доклад за дейността на СРС.

Броят на новообразуваните процеси е лека "глътка въздух" в сравнение с 2021 г. когато бяха близо 93 000. Тогава обаче бе първата година на "разхлабване" след блокадите заради пандемията, така че има логично обяснение (например през 2018 г. новопостъпилите бяха над 103 000, а общо със заварените съдът бе работил тогава по над 147 000 дела, б.р.). 

Реално в двете сгради - бившето ГУСВ и т. нар Военно НДК работят 180 съдии, въпреки че щатната численост "на книга" е 213. Правораздават 177 състава.

Както е известно, СРС е и "донор" за командироване на кадри във всички инстанции нагоре. Един съдия от този съд дори работи в Европейска служба за борба с измамите (OLAF) към ЕК в Брюксел.

От СРС в доклада си изрично посочват, че вече всички иницииращи документи, постъпили в институцията, се въвеждат в Единната информационна система на съдилищата (ЕИСС).

Напомня се обаче, че със заповед на председателя от 24 януари 2022 г. бе предоставена възможност на съдиите да отлагат насрочените в насрочените заседания с месец - до 25 февруари.

За м.г. в Наказателно отделение са постъпили около 2000 по-малко дела в сравнение с 2021 г., а именно 16 692 - спрямо 18 136 бр. през предходната година.

Новите наказателни дела от общ характер (това, което широката публика най-често си представя като "дело" - съдят някого за някакво престъпление по същество) са били 2357.

Дежурните съдии в Наказателно отделение обаче са разгледали 2590 искания на прокурор за одобряване на протоколи за обиск, претърсване и изземване, освидетелстване, 488 броя наказателни дела от общ характер, внесени с предложение за споразумение; 757 броя, свързени с мерки за неотклонение, 567 искания за разкриване на банкови тайни.

(Темата с огромния брой споразумения, които сключва прокуратурата и в последните дни отново стана гореща, след като се разбра, че Виктор Кузмов от Бургас - обвинен като организатор на канала, "благодарение" на когото умряха 18 афганистанци в камион, е сключил две поредни споразумения - второто е сключено веднага, след като е излязъл иззад решетките по първото споразумение. Така двете наказания били кумулирани и той... е бил пуснат да си ходи, б.р.).

Общо приключените наказателни дела бележат ръст - за м.г. те са общо 18 242, спрямо 17 525 бр. дела, довършени а 2021 г.

В гражданските отделения на Софийския районен съд са разпределени общо 71 344 броя граждански дела (при 74 797 за 2021 г.). Четейки статистиката, става ясно, че от тях над 41 000 са заповедни производства. За които почти всяка следваща законодателна власт обещава, че ще свърши нещо, за да се облекчат съдилищата, но то... все не се случва.

8297 брачни дела е гледал през годината съдът. От тях 1228 развода по взаимно съгласие и още 750 развода чрез иск.

Медиацията у нас - въпреки усилията - все още куца. Както Клуб Z писа, за цялата 2021 г. едва в 9 случая бе постигната спогодба чрез медиатори извън съдебната зала. Миналата година те са били цели 20, като има и 1 случай на отказ от иск.

Целия доклад за дейността на съда може да разгледате тук: