Продължава да бушува битката за контрол над Бахмут, в източна Украйна, като украинският президент Володимир Зеленски обвинява Русия, че изпраща масово своите хора на сигурна смърт с единствената цел да завземе това символично място, предава днес АФП.

В Русия армията от своя страна съобщи, че е свалила няколко украински дрона, които са атакували гражданска инфраструктура, без да нанесат никакви щети. За първи път един от тях се разби в района на Москва.

Във вторник вечерта украинският президент Володимир Зеленски в ежедневното си обръщение каза, че "най-големите трудности, както и преди, са в Бахмут (...) Русия изобщо не брои своите хора, като ги изпраща постоянно да атакуват нашите позиции. Интензивността боевете само нараства".

Въпреки стратегическото значение, оспорвано от експертите, Бахмут се превърна в символ на борбата за контрол над индустриалния регион Донбас. Зеленски, който отиде там през декември, се закле да защитава този град-крепост „доколкото е възможно“.

"Ситуацията около Бахмут е изключително напрегната", отбеляза по-рано през деня командирът на украинските сухопътни сили Александър Сирски, цитиран от официалния пресцентър на армията.

Според него руската паравоенна групировка "Вагнер", която е на фронтовата линия в тази битка, се опитва да "пробие отбраната на нашите войски и да обкръжи града".

Шефът на частната военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин съобщи през последните седмици превземането на местности около Бахмут. Градчето Соледар падна през януари, след това Красна гора през февруари и в събота - Ягидне, разположено пред портите на града.

Тактиците разглеждат Бахмут като ключова точка за продължаване на руското настъпление към Краматорск и Славянск и завземане на цялата Донецка област, част от която Киев контролира. Това е една от четирите украински области, които руският президент Владимир Путин обяви за руски миналия септември. Според украинското разузнаване Путин е заповядал цялата област да бъде превзета до днешна дата, 1 март 2023 г.

Украинският военен анализатор Олег Жданов, цитиран от Ройтерс, каза, че руските сили са вбили клин между две села северно от Бахмут - Берхивка и Ягидне, в опита си за обкръжат града.

"Пробивът на северния фланг до Бахмут представлява явна заплаха за нас", написа анализаторът в социалните мрежи.

Въпреки че по-голяма част от руските атаки са концентрирани срещу Бахмут и други населени места в Донецка област, украинската армия съобщи, че е отразила 85 руски атаки в различни сектори на фронта през изминалия ден.

Ройтерс не може да потвърди тази информация от независими източници.

Руската държавна новинарска агенция РИА "Новости" показа видео, на което по думите ѝ се виждат прелитащи над Бахмут руски бойни самолети Су-25.

"Радваме се, че са от нашите", казва мъж във видеото, идентифициран като наемник от руската частна военна компания "Вагнер", и добавя, че самолетите им помагат "психологически", повишавайки бойния им дух.

Украинската бойна авиация е нанесла три удара срещу райони, в които са съсредоточени руски сили, посочи снощи в изявление украинската армия.

В резултат на бавния руски натиск, три от четирите маршрута, позволяващи на украинците да снабдяват Бахмут, са прекъснати, оставяйки само този, водещ на запад към Часив яр, на юг от който руснаците също се опитват да напреднат.

Бахмут, който имаше 70 000 жители преди войната, беше до голяма степен разрушен от боевете, които причиниха тежки жертви и от двете страни. Около 4000 цивилни остават там въпреки опасността, намирайки убежище в мазета и скривалища, според Стефан Дюжарик, говорител на генералния секретар на ООН.

Зеленски призна в понеделник вечерта, че ситуацията около Бахмут става „все по-сложна“ за украинските войници, които описаха сцени, напомнящи тези от Първата световна война.

Украински войници, интервюирани от AФП в Бахмут, казаха, че поддържат бодър дух.

"Не можем да знаем цялата оперативна ситуация, но ние сме тук, не сме избягали", каза 44-годишен войник, чието бойно име е "Кай".

"Не само Бахмут, но и Крим и всичко останало: ще възстановим всичко", добави негов 45-годишен колега, дърпайки от цигара.

40-годишният "Фокс" беше по-песимистично настроен:

"Разбирам срещу каква държава се бием (...) Там имат умни хора, хора, които знаят как да се бият. Мислят, се учат по същия начин като нас...Мисля, че Бахмут вероятно ще падне", каза той, цитирайки липсата на боеприпаси и жива сила от украинска страна.