Финансовото министерство на САЩ е поискало от съда да отхвърли жалбата на Делян Пеевски срещу санкциите по закона "Магнитски". Това става ясно от отговор, депозиран по делото, което кандидат-депутатът от ДПС заведе пред Окръжния съд на САЩ за окръг Колумбия, съобщи днес "Капитал". 

Интересното е, че към приложените документи има нови детайли около аргументите за санкционирането на Пеевски, както и съществени критики към българската прокуратура. 

От писмото става ясно, че Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) на Министерството на финансите е прегледала доказателствата срещу Пеевски и е потвърдила решението си. То е изпратено в началото на декември, но става публично тази седмица, когато е приложено по делото "Пеевски срещу Йелън". От OFAC вадят някои нови обвинения срещу Пеевски и неговия "лейтенант" - бившият член на Бюрото за контрол на Специалните разузнавателни средства Илко Желязков.

На аргумента на Пеевски, че кадърът на ДПС не е имал "финансови или бизнес отношения с Желязков" от OFAC отговарят: "В допълнение към първоначалните данни, използвани като основание за определянето на Пеевски, OFAC установи допълнителни данни, които потвърждават финансовите/бизнес отношения на Пеевски и Желязков.

"През 2018 г. висш български служител е назначен на високопоставена ръководна длъжност под контрола на Желязков, за да се гарантира, че Пеевски има лоялност и контрол."

В документа не се споменават конкретни имена. През 2018 г. обаче има две високопрофилни назначения, които могат да попадат в този профил. Едното е на Пламен Георгиев за председател на новосъздадената Антикорупционна комисия, припомня "Капитал". През юли 2018 г. за зам.-главен прокурор беше назначен сегашният ръководител на държавното обвинение Иван Гешев. И Георгиев, и Гешев многократно са показвали своята лоялност към Пеевски. Една от първите задачи на Георгиев беше да "изпере" депутата от ДПС. Като наблюдаващ прокурор по делото КТБ Гешев направи невъзможното - успя да не види топлите връзки между Пеевски и бившия банкер Цветан Василев.

Що се отнася до прокуратурата, финансовото министерство на САЩ има забележки към работата на вече несъщестуващото специализирано обвинение. 

"Българският специализиран прокурор не е имал достъп до доказателствените средства, въз основата на които OFAC е включила вашия клиент в списъка", пише в отговора до кантората.

От OFAC напомнят още, че санкциите имат политически характер и нямат общо с българския наказателен процес, т.е. решенията на Специализираната прокуратура да не разследва Пеевски са неотносими.

По отношение на възраженията на Пеевски, че Специализираната прокуратура не е открила данни за съпричастността му към схемата със златните паспорти, от OFAC изброяват серия от пропуски в разследването.

Така например "при определянето на това дали да повдигне наказателно обвинение по отношение на участието на Пеевски в схемата "Златен паспорт", българската Специализирана прокуратура се основава главно на факта, че Пеевски и Желязков не фигурират като официални служители в нито една от структурите, участващи в програмата за гражданство, тъй като в доклада подробно са описани имената и длъжностите на лицата във всяка служба. От ОFAC напомнят, че никога не са твърдели, че Пеевски или Желязков са работили директно или обработвали документите за гражданство, но това "не отменя аргумента, че те са ръководили схема за подкупи, включваща програмата за гражданство, чрез други хора".

И още - американските власти твърдят, че прокуратурата е констатирала, че архивите на Съвета по гражданство са унищожени през 2020 г. по заповед на директора на службата. Въпреки това, коментират от OFAC, прокуратурата не е изразила "никакво безпокойство относно точността или пълнотата на информацията, получена от службата след унищожаването на съответните документи".

"Както беше обсъдено по-рано, има съществени разлики между разследването на българската Специализирана прокуратура по наказателни обвинения и разследването на OFAC по отношение на Пеевски, довело до включването му в списъка на 2 юни 2021 г., включително това, че разследването на наказателната виновност на Пеевски не е разполагало с информацията, използвана от Съединените щати като основание за включване в списъка. Нищо в доклада на българската Специализирана прокуратура не поставя под съмнение източниците, използвани от OFAC", пише още в писмото до адвокатите на политика от ДПС.

"Капитал" коментира, че от отговора на OFAC до адвокатите на Пеевски стават ясни важни няколко важни детайла:

Първо, американските власти имат конкретна информация за действията на Пеевски. Така например за взаимоотношенията между Пеевски и Желязков се говори за конкретни договорки и бизнес/финансови взаимоотношения. 

На следващо място американските власти не искат да споделят тази информация с българската прокуратура. Зад липсата на доверие очевидно стои убеждението, че санкционираните са все така влиятелни. Показателно е, че до настоящия момент прокуратурата не е дала публична информация за мотивите да откаже да образува разследване срещу Пеевски. В тайна е името на прокурора, който е постановил отказа и дали той не е бил командирован от Иван Гешев в закритата вече Специализирана прокуратура. В същото време, неясно как, прокурорските постановления са стигнали до политика от ДПС, за да може той да ги използва като (неуспешна) защита пред американските власти.