Американските адвокати на Делян Пеевски са подали на 6 август иск за неоснователно според тях санкциониране на клиента им за корупция и с настояване да получат информация какви данни са събирани срещу него и как.

Това съобщава "Дневник", като пише, че разполага с иска.

Той е от името на доскорошния депутат от ДПС и шест негови фирми, посочени миналата година в решението на Държавния департамент и на Министерството на финансите на САЩ. С иска не се оспорват по същество деяния на санкционирания и фирмите му, а характерът на административни действия на двете министерства.

В документа се казва, че повече от година след санкциите Пеевски не е уведомен на какво основание по-точно са му наложени те. Единствените документи са прессъобщенията на двете американски министерства, но фактите и твърденията в тях били оскъдни и "неадекватни", се казва в иска.

Клуб Z припомня, че САЩ традиционно не оповестяват публични мотиви за решенията си срещу лица по т. нар. глобален закон "Магнитски". Такава беше практиката още от първия санкциониран - съдията от спецсъда Андон Миталов.

Щом не споделят нищо повече с Пеевски, значи нямат нищо реално срещу него, фирмите му и двете му деца (които също са санкционирани като близки), е заключението на защитниците му.

Като аргумент от адвокатите е използвано и решение на българската прокуратура. Само дни преди закриването й в края на юли Специализираната прокуратура прекрати проверките на Пеевски (точно на рождения му ден, б.р.) и друг от санкционираните по "Магнитски" Илко Желязков (бивш зам.-председател за Бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства). С пълна пара прокуратрата продължава да работи по близо 20 обвинения срещу третия - Васил Божков.

"Твърде общите формулировки на обвиненията разочароваха българските власти (бел.ред. - посочена е Специализираната прокуратура), които независимо разследваха твърденията и заключиха, че няма абсолютно никакви доказателства по което и да е от обвиненията в прессъобщението на Държавния департамент", както и че в България "общият характер на тези твърдения прави по-нататъшното разследване безплодно", е записано в иска, цитиран от "Дневник".

Адвокатите атакуват по Закона за административното производство с твърдение, че клиентът им е жертва на "действия на агенция, констатации и заключения, за които се смята, че са произволни, резултат на своеволна лична преценка, злоупотреба с дискреция или по друг начин". Поради това съдът трябва да обяви, че не съответстват на закона, не са в сила и се отменят, настояват те.

Искът, подаден пред съд в столичния окръг Колумбия от кантората Morgan, Lewis & Bockius, е срещу министъра на финансите Джанет Йелън, държавния секретар Антъни Блинкен, ръководените от тях две министерства и още няколко агенции. В документите, внесени в съда, Пеевски заявява, че от юли 2021 г. търси и не получава подходящо обяснение за основанията на действията срещу него нито каквито и да е доказателства в подкрепа на твърденията на САЩ.

Клуб Z припомня, че не особено "резултатни" бяха два санкционни списъка, които миналата година първото служебно правителство се опита да направи - базирайки се на санкционираните по "Магнитски" физически лица и свързани с тях фирми. ВАС масово отменя рестрикциите, тъй като в България, както и в целия ЕС, няма законова база да се транспонират наложените от Държавния департамент санкции.

Сред първите печеливши на делата бяха майката на Певски - Ирена Кръстева и съпругата на Васил Божков - Елена Динева.