Здравният министър в служебното правителство Асен Меджидиев смята, че сега не е моментът за вдигане на потребителската такса за посещение при личните лекари, както и че и сега процентът на здравната вноска не е малък.

България настоява за предоговаряне от страна на ЕК на условията по договора за COVID ваксините с "Пфайзер". Със средствата, които плащаме за купуването и унищожаването на тези ваксини, ще построим една детска болница и ще останат за детските центрове в селата, обяви още той пред БНТ в събота сутрин.

Антиваксърската кампания при COVID се отразява вече и върху задължителния имунизационен календар и нарастването на отказите от важни имунизации при децата.

В момента има високи нива на заболеваемост от морбили и скарлатина, отчете още Меджидиев.

За потребителската такса - не е моментът

От известно време все по-често общопрактикуващите лекари искат вместо сега плащаните при посещение при тях от пациента 2,90 лв. (със съответните облекчения за пенсионери, деца, хора с ТЕЛК и т.н.) тази такса да се вдигне до 8-9 лв. Един от основните им мотиви е инфлацията, както и големият процент на хора, които или не плащат потребителската такса, или я плащат с намаление. Пациентските организации репликират, че посещението при личен лекар твърде често не е равно на преглед, а е свързано с изписване на лекарства по НЗОК или даване на направление за специалист/изследвания/прием в болница. 

"Колегите имат такива нужди. Подкрепям, но моментът не е сега. Първо, в условията на удължен бюджет, много е трудно да се изчислява подобно нещо. Да изчакаме следващия бюджет. Подкрепям, наистина трябва да има увеличение, но да бъде разчетено от Министерството на финансите, това е обществен държавен ресурс. Колегите да получат увеличението си, без да страда населението. Държавата винаги заема правилната позиция", коментира уклончиво Меджидиев в събота сутрин. До назначаването си за министър от Румен Радев той беше председател на столичната организация на Българския лекарски съюз.

Пак така витиевато той се изказа и за настояването на БЛС здравната вноска от 8 да стане 12 процента.

"Не е малка и сега. Не мога да кажа, че съм против, но не съм експертът. Моята експертиза опира до лечението на пациентите", каза министърът на здравеопазването, който се оказа без мнение по този основен въпрос.

България настоява за предоговаряне на условията с "Пфайзер"

България трябва да купува ваксини срещу COVID-19 до 2025 г. в огромни количества, които не са ѝ нужни и после трябва да унищожава, но е поставила въпроса пред Европейската комисия за предоговаряне на условията на договора, коментира и друга важна тема Меджидиев.

В момента търсене на ваксини срещу COVID-19 няма, както и голяма нужда от тях.

„Ние не само имаме ваксини за бракуване, но вече бракувахме огромни количества, предстои тази година да бракуваме още 2 800 000 дози. Това е огромен финансов ресурс. Бях категоричен пред Европейската комисия, че България е твърдо за предоговаряне с „Пфайзер“, припомни Меджидиев позицията си. 

Според него в България е видимо първо, че COVID ситуацията отмина, второ - всички експерти коментират, че новият тип на вируса заобикаля тези ваксини, а третият въпрос е, че трябва да закупуваме бустерни дози, но имаме ниско ваксинационно число и няма къде да ги прилагаме.

„В онлайн разговора си с еврокомисаря по здравеопазване Стела Кириaкиду (какъвто министърът проведе преди дни - бел.ред) бях доста критичен и категоричен, че е не е имиджово дори за Европейския съюз да бъдем принуждавани да закупуваме ваксини и още с доставянето им да трябва да ги унищожаваме“, посочи той. 

Полският министър на здравеопазването първи подкрепи нашата позиция, подкрепа има още от Чехия и Литва, уточни министърът на здравеопазването, който имаше среща и с посланика на Полша у нас по темата. 

Според него със средствата, които плащаме за купуването и унищожаването на тези ваксини, ще построим една детска болница и ще останат за детските центрове в селата. 

„Населението няма нужда от ваксини срещу COVID в момента, нито в България, нито в Европейския съюз. В момента няма никакви желаещи въобще за поставяне на ваксини у нас, въпреки че Министерството на здравеопазването е подсигурило всички възможности – възстановени се средствата за лекарите, които ги поставят, има и разкрити ваксинационни центрове“, обясни Меджидиев. 

Поради изтекъл срок на годност в България вече са бракувани над 1,3 млн. дози от доставените количества ваксини на "Пфайзер"/"Бионтех", а от всички видове ваксини – бракувани до момента са малко над 2,3 млн. дози. През тази година предстои да бъдат бракувани близо 2,8 млн. дози. Освен тях над 650 000 дози са със срок на годност януари/февруари 2024 г. и предвид факта, че количествата ваксини срещу COVID-19 многократно надхвърлят търсенето и потребностите на страната, още на този етап е ясно, че тези количества също ще бъдат бракувани, съобщиха по-рано през седмицата от Министерството на здравеопазването.

Проблем и със задължителния имунизационен календар

Министърът смята, че антиваксинационната кампания, която се случи, и резултатите от нея са довели до отлив на желание у хората да покриват задължителния имунизационен календар.

„Имаме отказ от ваксинация срещу морбили. Трябва да мислим как да вкараме ваксинацията за варицела – това са ни сериозните проблеми“, заяви той.

Високи са нивата на заболявания от морбили и скарлатина в момента. Като това е процес, който се наблюдава не са само в България, но и в целия Европейски съюз.

Според него двете години извънредна епидемична ситуация са довели до  по-високи вълни и с грипа. Грипът протича тази година доста по-тежко, но овладяхме пиковата вълна, твърди служебният министър на здравеопазването. 

"Мога с гордост да кажа, че и с грипа се справихме", обяви той. След две години отстъпване заради сериозните предпазни мерки при COVID грипът очаквано тази година се завърна, но без да причини сериозни затруднения на здравна система, като в столицата, където живее около една трета от населението на страната, нивата на заболеваемост дори не наложиха налагането на по-особени противоепидемични мерки и обявявеното на грипна епидемия.