За две години България е изпратила в Украйна оръжие за над $1 млрд. Това е станало чрез страни посредници, сред които САЩ, Великобритания и Полша. Това обявили пред Euractiv запознати източници.

Бившият министър на отбраната Велизар Шаламанов обяви в разследване на медията, че "българските фирми не продават оръжия и боеприпаси директно на украински клиенти, защото има практика да се изпълняват споразумения чрез чужди програми".

"Тоест парите не са украински, а британски, американски, полски или европейски. Следователно оръжията се купуват през други компании. Освен това логистиката е важна, а както всички знаем, тя се организира основно през Полша и е отговорността на тези фирми, които купуват на българския пазар", обясни политикът.

През 2022 г. българската оръжейна индустрия е изпратила рекорден брой оръжия в чужбина – по-специално в Полша и Румъния, откъдето са транспортирани до Украйна.

Според изданието първият случай България да доставя оръжие на Украйна е още преди началото на пълномащабно нахлуване на руски войски. Въпреки че от началото на 2021 г. до 24 февруари 2022 г. Украйна не е сключвала директни споразумения с български оръжейни компании, те са основните износители на произведени по съветски стандарти оръжия и боеприпаси за Въоръжените сили на Украйна.

От началото на руската инвазия в Украйна тогавашният вицепремиер и министър на икономиката на България Корнелия Нинова многократно подчерта, че няма да разреши износа на български оръжия за Украйна. Въпросът за изпращането на оръжия е основна ябълка на раздора между русофилските и прозападните партии в България, обяснява "Euractiv".