България е сред страните в Европа с най-висока концентрация на медийна собственост.

Това гласи доклад на Платформата на Съвета на Европа за насърчаване на защитата на журналистиката и безопасността на журналистите, цитиран от БТА.

Журналисти у нас все по-често биват съдени за клевети, се казва още в документа.

Оценката за миналата година на Центъра за медиен плурализъм и медийна свобода показва, че в 11 от 32 европейски държави плурализмът е застрашен.

В 28 от 32 държави пък концентрацията на собствеността на медиите представлява заплаха. Най-високите проценти в Европа се наблюдават в Турция (82%), Албания (70%), Полша (67%), Унгария и България (по 66%).

Използването на съдебни дела за сплашване на журналисти и медии е любимо средство за някои политици, бизнесмени и други влиятелни лица. През 2022 г. в цяла Европа е имало поне 20 подобни случая, по които се търсят обезщетения за стотици хиляди евро за увреждане на доброто име. Все повече такива дела са образувани по искане на политици, включително участващи в правителството. Сред посочените в доклада примери са наложени глоби за разпространяване на репортаж, включително решението срещу българския сайт „Медиапул“, естонските журналисти Тармо Вахтер и Сулев Ведлер, полския журналист Гжегож Жечковски и гръцката журналистка Елена Акрита. Наложените глоби са били в размер от 1000 до 8000 евро.

Т.нар. "дела-шамари" (slapp suits) са типични и за България. В доклада си организацията посочва два случая – делото срещу Mediapool, заведено от бившия шеф на Софийския градски съд Светлин Михайлов, както и иска за 1 млн. лв. на компанията "Еврохолд" срещу сайта "Биволъ".

Откакто Русия нахлу в Украйна поне 12 журналисти и медийни служители са били убити, а 21 са били ранени при изпълнение на служебните си задължения. Миналата година са били получени 74 сигнала за физически нападения срещу журналисти, 41 сигнала за задържане и лишаване от свобода, 94 сигнала за случаи на тормоз и сплашване, 80 сигнала за различни други действия срещу свободата на медиите. Докладът отразява трайната липса на напредък в разрешаването на 35 случая на нападения срещу журналисти, от които 26 се отнасят за убийство.