Би Би Си обяви, че временно сваля от екран своя дългогодишен водещ на култовото футболно предаване Match of the Day ("Мач на деня") Гари Линекер. Казусът се превърна във водеща тема на Албиона в последните дни, като стигна до висшите политици.

Причината за мярката е пост на звездата в Туитър, в който той сравни влязъл в сила миграционен закон, предвиждащ депортиране на влезлите незаконно в страната чужденци, с политиката на нацистка Германия през 30-те години на миналия век.

Линекер отказа да се извини или поне да отстъпи от изявлението си, в което се казва че "политиката е жескота към най-уязвимите, а езикът може да се сравни с този, използван в Германия през 30-те години". Стоя зад думите си, няма да отстъпя, рече той.

Бившият английски национал, голмайстор на Мондиала в Мексико през 1986 г., не за първи път предизвиква полемика с политическа позиция. Телевизията обяви вчера, че "скорошните позиции на Гари Линекер в социалните мрежи са нарушение на правилата".

Така днес той няма да е на екран. Позицията на правителството бе критикувана от ООН и множество организации за правата на човека.

А Match of the Day, считано за еталон за спортно тв предаване на Острова, ще бъде без водещ и анализатори, каза Би Би Си. Стига се дотам, след като целият анализаторски екип подкрепи Линекер и се присъедини към него. 

Това са бившите футболисти Алън Шиърър, Йън Райт, Майка Ричърдс, Джърмейн Джинас и дамата Алекс Скот. Те обявиха, че са информирали обществената медия, че днес няма да изпълняват задълженията си. На някои от тях е предлагано за заменят Линекер.

На този етап не е ясно какво ще последва идната събота.