Големият скандал с Гари Линекер, който се превърна в тема №1 на Острова миналия уикенд, претърпя интересен обрат. 

Би Би Си обяви, че връща на екран един от най-известните си тв водещи, отстранен в петък заради острата си позицията си в Туитър срещу проект за закон на правителството за миграцията. Той сравни набелязани мерки срещу прекосяващите Ламанша да искат политическо убежище с политиката на нацистка Германия.

Това предизвика вълни от коментари - и в двете посоки.

Линекер, един от най-великите нападатели в историята на английския футбол, получи безпрецедентна подкрепа. Негови колеги отказаха да излязат на екран или да си вършат работата - така пропадна не само предаването му "Мач на деня", а и още две по Би Би Си. Така съботната спортна програма бе провалена.

Футболисти и треньори, начело с Юрген Клоп, също "удариха рамо" на звездата. Такива прояви имаше и в шоубизнеса, например на концерти на популярни банди.

"Гари е важен елемент за Би Би Си и знам какво означава телевизията за него. Радвам се, че той ще представи нашата емисия следващия уикенд", каза генералният директор Тим Дейви в комюнике.

Той се завърна от командировка в САЩ, за да "гаси пожара".

Първоначално Би Би Си опита да принуди Линекер да се извини, да си изтрие туита, оттегли думите си и т.н., но нищо от това няма да се случи, а по-скоро стана обратното.

Човекът, който се извини, бе Тим Дейви.

"Всички признават, че този период беше труден за персонала, сътрудниците, водещите и зрителите, написа директорът в комюнике. - Би Би Си има анжимента да уважава различните мнения и свободата на изразяване."

Поръчано е и проучване на независими експерти за употребата на социалните мрежи и начина, по който правилата трябва да се прилагат за водещите.

Гари Линекер обяви, че е "щастлив", че е намерено решение и "няма търпение да се завърне в ефир". Той е следван в Туитър от повече от 9 милиона души и благодари на всички, които са го подкрепили по време на "тези сюрреалистични дни".

"Представям спорта в "Би Би Си" от 30 години и съм изключително горд да работя за най-добрата и най-точната медия в света", заяви бившият нападател на Англия.

Започна да се пише, че той е получи оферти от големи частни телевизии.

"Колкото и трудни да бяха последните дни, те не могат да се сравнят с факта да напускаш дома си, за да бягаш от преследване или от война и да търсиш убежище в далечна страна", каза още Линекер.

Гари Линекер е наричан "Мистър Найс" за безупречното си поведение по време на цялата си кариера, за която няма нито един жълт картон. Той е известен с политическите си позиции в социалните мрежи, сред които тези срещу Брекзит и за мигрантите.