Долната камара на руския парламент – Държавната дума – прие поправка, предвиждаща наказания за хора, признати за виновни в дискредитиране на "доброволчески групи", които се сражават в Украйна, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Смята се, че целта на поправката е да бъде защитена частната наемническа групировка "Вагнер", която е начело на руската кампания в град Бахмут в Източна Украйна.

Законът трябва да бъде гласуван и от горната камара на парламента, преди да бъде предаден на президента Владимир Путин за окончателно одобрение.

Основателят на "Вагнер" Евгений Пригожин приветства поправката, която представлява разширение на руските военновременни мерки за цензура, приети след началото на инвазията в Украйна, посочва Ройтерс.

През януари Пригожин поиска от парламента да забрани с поправка в наказателния кодекс негативните съобщения в медиите относно "Вагнер".  Председателят на Думата Вячеслав Володин бързо заяви, че подкрепя тази идея.

Съгласно настоящото руско законодателство "дискредитирането" на армията може да бъде наказвано с до пет години затвор, а умишленото разпространяване на фалшива информация за въоръжените сили може да бъде наказано с 15-годишна присъда.

По информация от правозащитната група "Оу Ви Ди-инфо" (OVD-Info) руски прокурори вече са започнали повече от 5800 разследвания срещу хора, обвинени, че са дискредитирали въоръжените сили. Организацията допълва, че властите също така са използвали законите срещу разпространяване на фалшива информация, за да произнесат дълги присъди на дългогодишни критици на Кремъл, посочва Ройтерс.