Европейската комисия, Европейската служба за външна дейност (ЕСВД) и страни членки на ЕС проучват възможността за нов санкционен режим, насочен срещу лица, опитващи се да дестабилизират Молдова.

Това заяви в Европейския парламент в Страсбург еврокомисарят по разширяването Оливер Вархей. Той говори от името на върховния представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел на дебат, посветен на предизвикателствата пред бившата съветска република, която получи статута на кандидатчлен.

Самият Борел пък работи за скорошното разполагане в Молдова на цивилна мисия в рамките на Общата политика за сигурност и отбрана (ОПСО) на ЕС, допълни Вархей.

Смята се, че проруски олигарси в страната стоят зад антиправителствените протести. В този дух бяха и думите в отговор на въпрос на Клуб Z миналата седмица на вътрешната министърка Ана Ревенко.

Молдовците са европейци и това, което се случва сега по улиците на Кишинев, е измислено в лабораториите на Путин, смята румънският евродепутат Влад Георге от либералната група „Обнови Европа“ (ОЕ). И то се финансира с пари, откраднати от молдовските банки.

„С откраднатия милиард олигарсите сега директно плащат на т.нар. протестиращи. Има доказателства в подкрепа на това“, изтъкна Георге.

Той призова да бъде отрязан достъпът на тези олигарси до парите на Европа. Ако това стане, те няма да имат достатъчно пари, за да организират тези фалшиви според евродепутата протести. 

Време е „Законът Магнитски“ да се прилага към корумпираните олигарси начело с Илан Шор. Вече не може да се бездейства и да се гледа как молдовските олигарси местят парите си от една част на Европа в друга, заключи румънският представител.

Българският евродепутат консерватор Ангел Джамбазки от ВМРО нападна Кремъл за подклаждане на напрежението в Молдова. Той обаче обвини властите в Кишинев, че отнемат автономията на българското малцинство.

„Има нещо, което аз не разбирам. И то е защо е нужно точно сега, когато на молдовската общественост е нужно единство, властите в Молдова да се опитват да продължават да отнемат автономията на българската общност там“, каза той.

И допълни, че в страната има между 100 000 и 300 000 българи, които живеят там от 1776 г. (Хо официални данни на Кишинев българите в Молдова са близо 80 000 – б.р.)

„Защо е необходимо тази автономия да се раздробява, тези хора да се превръщат във врагове, на тези хора да се отнемат граждански и политически права? На това нещо трябва да се сложи скрай“, настоя Джамбазки.

Той посочи Оливер Вархей като човека, отговорен за слагането на края. Евродепутатът похвали унгарския еврокомисар, че блестящо е защитил правата на българите в Република Северна Македония (РСМ), и изрази надежда той да се бори „като лъв“ и за правата на сънародниците ни в Молдова.

Преди Молдова евродепутатите обсъдиха ситуацията в Грузия. Оливер Вархей призова властите в Тбилиси да продължат с необходимите реформи, за да получи страната статут на кандидат-член.

Той определи като положителен знак оттеглянето на закона за прозрачността на чуждестранното влияние, смятан за аналог на руския закон за чуждестранните агенти. Това стана след масови протести в страната.

Латвийската евродепутатка Сандра Калниете от Европейската народна партия (ЕНП) изрази възхищение от действията на грузинците и заяви, че приближаването на страната им към ЕС е особено важно на фона на бушуващата война в Украйна и опитите за дестабилизиране на Молдова.

“Вашата смелост спря прокарването на инспирирания от Кремъл закон за чуждестранните агенти. Но не трябва да бъдем наивни - борбата не спира дотук. Тези явления ни припомнят изключително болезнено, че никога няма да имаме траен мир и сигурност в Европа, ако останат тези три зони. Мястото на Украйна, Молдова и Грузия е твърдо в ЕС. Само грузинският народ може да иска сметка от правителството си и да оспори мощта на олигарсите си”, каза тя в залата.