Служебният кабинет има една единствена цел - да се плашат българските граждани. Това заяви в ефира на бТВ днес бившият финансов министър и съпредседател на "Продължаваме промяната" Асен Василев. Думите му дойдоха в отговор на днешната пресконференция на Минитерството на финансите, което описа апокалиптична картина в държавните финанси с намек, че причината е в предишното редовно правителство. Именно в него Василев бе финансов министър. 

Сред най-тежките прогнози на МФ от днес са възможността за влизане в процедура по свръхдефицит, прибягване до кредити от МВФ и риск за валутния борд. Всичко това - заради поетите разходи от предишните Народни събрание, които не могат да бъдат покрити без висок дефицит. Заради това и МФ започва да прави нов бюджет, който ще ореже редица разходи и ще наложи извънреден данък свръхпечалба. 

"Всичко това се прави, за да се изплашат хората и да им се покаже, че най-доброто, което могат да имат е стабилна бедност. Не може в България да има нормална социална политиа без да се вдигат данъците. Когато парите отидат в увеличение на заплатите и пенсиите не могат да се откраднат няколко милиона", заяви днес Василев. 

Тези изречение на бившият министър са пряк опит да се оправдае неговата философия, според която България трябва да спре да следва радикална фискална политика и да гони повече инвестиции и разходи. 

Според него, причината за проблемите в момента е фактът, че служебното правителство не събира умишлено ДДС от определени фирми. 

"Приходите от ДДС - те са със 100 млн. лв. по-малко от миналата година, а трябва да са с 300 млн. лв. повече. Имаме 16% инфлация и 4% ръст на икономиката. Нищо да не бяха правили, трябваше да се вдигнат с 20% приходите. Защо има 400 млн. лв. несъбрано ДДС? Това отговаря почти 1:1 на това, което заварих, когато влязох като служебен министър. Едни чадъри и едни големи фирми не внасят ДДС. Това показват числата. През 2021 г. събрахме 18% повече данъци, отколкото беше планирано. Когато се тръгна към големите фирми, изведнъж хазната се напълни."

Той напълно отхвърли всички "внушения" за евентуален фалит, твърдейки, че в момента фискалният резерв в БНБ е над 16 млрд. лв., докато при Борисов бил 8,8 млрд. лв.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ