Европейските делегирани прокурори (ЕДП) у нас още са на... битовите проблеми. А сградата, която им бе предоставена - някогашната централа на СДС, а после и на НФСБ на ул. "Г.С.Раковски" 134 в столицата, е в окаяно състояние.

Това стана ясно днес на обсъждане в Пленума на ВСС. Който, естествено, е и органът, отпускащ парите.

Най-общо казано, според меморандума с институцията, оглавявана от Лаура Кьовеши - оттам плащат заплатите на българските ЕДП, но ние осигуряваме всичко останало за нормалното функциониране на структурата.

У нас те са трестоспетенен разпоредител на средства от бюджета на съдебната власт. Защото бюджет би трябвало да имат, включен в този на Прокуратурата на Република България.

Но в него за 2022 г. няма предвидени средства, стана ясно днес. 4 млн. лв. били заложени евентуално за 2023 г.

На фона на всичко това, писмо до ВСС посочва, че сградата е "опасна, рушаща се, необезопасена, облепена с плакати на партии".

Ситуацията се усложнява от липса на строителна документация, която пък е нужна за възлагане евентуално на ремонтни дейности.

През февруари е прието решение за възлагане на консултантска услуга - за изготвяне не технически паспорт, енергийно обследване и пр. необходими дейности.

До приемане на сградата във връзка с възложената паспортизация само "редовно се извършва оглед", стана ясно от думите на членовете на Съвета днес.

Поне са изпратени писма до СДС и НФСБ и е изискано да бъдат премахнати оставенитe по фасадата винилови банери. Извършва се и проучване за възможности за охрана на имота предвид "специфичното му местоположение и състояние".

От европейските делегирани прокурори изискват по всички поставени въпроси становище от Комисия "Управление на собствеността" и дирекция Правна на ВСС.

Днес членове на Комисията изразиха съжаление, че правосъдният министър Крум Зарков не присъства на заседанието.

Всъщност Зарков бе сред инициаторите - заедно с предшественичката му Надежа Йорданова, европрокурорите да бъдат максимално "извадени" по някакъв начин от Гешев. Той лично издейства и сградата на "Раковски" 134.

Освен "квартирния въпрос", както Клуб Z писа преди дни, пред българските ЕДП обаче се задава и много по-сериозен кадрови проблем. Оказа се, че почти всички от тях са подали молби да бъдат преместени или участват в конкурси за други места - подчинени на Иван Гешев.