"Когато числата говорят, опитите за политически внушения и манипулации изглеждат жалки и нелепи."

Това написа във фейсбук профила си съпредседателят на "Продължаваме промяната" и водач на обединението ПП-"Демократична България" в 23 МИР в София Кирил Петков. Петков визира вчерашната изява на служебната министърка на финансите Росица Велкова, която очерта повече от черен бюджетен сценарий при незатягане на разходите, което пък даде повод на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов да атакува като виновен кабинетът "Петков".

Съпредседателят на ПП прилага данни в подкрепа на тезата си - че обвиненията са несъстоятелни, както и мрачните прогнози, а разковничето се крие в събираемостта на приходите.

"Ако погледнем месечните отчети на основни показатели по държавния бюджет този януари спрямо същия период на миналата година, няма как да не забележим, че:

  • приходите от ДДС са паднали с 100 млн. лв., въпреки че заради ръста на номиналния БВП, ДДС трябваше да се повиши с 300 млн.;
  • приходите от мита и митнически такси са паднали с 22%; 
  • фискалният резерв обаче се е качил от 11 на 16,5 млрд. лв.", посочва Петков.

И допълва: 

"Неслучайно вчера БНБ ясно заяви, че изказването на г-жа Велкова е безотговорно и некомпетентно!

Защо е безотговорно? В момента фискалният резерв е един от най-големите за последните 30 години. Да плашиш със заеми от Международния валутен фонд и със смяна на курса лев-евро е безотговорност, която граничи с  безумие. С толкова голям резерв валутният борд е по-стабилен от всякога. 

Защо е некомпетентно? Очевидно е, че министерството на финансите не успява да събере ДДС и митнически постъпления и за да прикрие своята некадърност, ще кара ресторантьорите, превозвачите и другите министерства да покрият дупката." 

"По-интересният въпрос е: защо това се случва две седмици преди изборите? Кой и с каква цел накара г-жа Велкова да плаши хората преди изборите?" - пита и Петков.

"Неслучайно първият приоритет в управленската ни програма е приемането на България в Шенген и в Еврозоната. Когато това стане факт, никой български политик няма да може да си позволи безотговорно говорене и внушения, които поставят под риск валутния курс, банковата система, спестяванията на хората. 

Българите ще водят нормален европейски живот, когато институциите и регулаторите ни заработят като европейските. 

Заедно ще направим това!" - завършва фейсбук постът.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ