„Аз, слава Богу, не съм участник в този филм или сериал - не знам как да го нарека...

Разбрах за операцията на ДАНС и прокуратурата на финала, когато беше поискана помощ.

Това не е наша разработка. Не мога да преценя дали това е абсолютно коректно.”

Това заяви тази сутрин вътрешният министър Иван Демерджиев пред Нова тв. Поводът - вчерашния брифинг на прокуратурата, на който според ръководството й бяха изнесени данни за ОПГ (всъщност от двама души), която се занимавала с акции срещу "Каскета", контактувала с "Цецо от Белград", с Къро, с ДП и ПП, журналисти от BIRD, някой си "Кокорчо" и т.н.

Демерджиев коментира изнесените данни вчера от прокуратурата, според които главният прокурор е обект на атаки от олигарси, че има заплашвани прокурори и съдии.

„Това, което има като информация при нас, не е достатъчно, за да кажа дали има такъв тип организация.

Главният прокурор има всички инструменти - да събере доказателства, да ги представи тези доказателства. Ако се говори, че има завладяна държава, МВР не е част от нея. МВР не е завладяно.

Няма влияние върху МВР, което да ни пречи да изпълняваме функциите си.

Не мога да си представя как някой може да завладее прокуратурата. Ако има такива хора, които са се обединили, за да дескридитират магистрати, задача на ДАНС и прокуратурата е да изобличат тези хора, обаче да внесат обвинителния акт в съда”, каза Демерджиев.

Той разкри обаче, че срещу споменатия вчера топполицай Михаил Наумов тече проверка във Вътрешна сигурност (иначе справка показва, че Наумов е ставал дори "Полицай на годината" през 2013 г., б.р.)

Той припомни още:

„Ако главният прокурор е обект на заплаха, той има всички средства в ръцете си да се справи с нея. Той не може да бъде жертва”, каза вътрешният министър.

Демерджиев даде пример:

Сега, представете си аз да дойда тука в студиото - като министър на вътрешните работи и да ви разказвам колко съм заплашен.

- А какво ще напраите?

Ами ще работя с тези данни - ще направя необходимото. Аз имам инструменти. А главният прокурор има още по-големи инструменти!

Текстовете за контрол на главния прокурор - от Еврокомисията, а не от "седалката на един джип"

Демерджиев специално подчерта, че не разбира яростната съпротива срещу това да има текстове в НПК и ЗСВ за някакъв вид контрол над главния прокурор - които са условие и по Плана за възстановяване, а и биха помогнали за Шенген. И коментира упорито насажданато от прокуратурата през съответните медии - че текстовете за контрол на главния прокурор били написани за часове (всъщност реформата продължава при четвърти поред правосъден министър, като само Крум Зарков е вече втори мандат, б.р.), както и изявлението на Гешев от вчера - че законите не се пишат от Зарков, а "на задната седалка на един джип пред парламента".

"Нека да информирам главния прокурор - тези текстове започнаха и продължиха да се пишат в правосъдното министерство (самият Демерджиев първо бе зам.-министър, а после министър по това време, б.р.).

Тези текстове се писаха с експертното съдействие на Европейската комисия и на никой друг. Имаше привлечена гояма работна група."

За Къро и Таки

Демерджиев коментира и Красимир Каменов-Къро, който макар и да не бе съобщен сред привлечените обвиняеми, очевидно е сред основните мишени на изнесените вчера от държавното обвинение две листчета и 19 разговора на флашки:

„Този човек е част от криминалния контингент, който наблюдаваме внимателно. Преди 2-3 месеца поставих задачи на всеки един областен директор да отдели такъв криминален контингент, който най-съществено влияе на криминогенната обстановка в страната. Този човек попада сред такъв контингент”, каза Демерджиев.

Запитан дали въпросният човек има връзка с „частната граница” и „Капитан Андреево”, Демерджиев каза:

„Има данни тези дружества да са свързани, но не само с това лице, а и с други лица от криминалния контингент.

(Всъщност през годините Къро неизменно се е свързвал са Хрисофорос Аманатидис - Таки, който пък се сочи като човека зад фитосанитарния контрол. Опитът последният да бъде върнат в държавата съвпадна с това, че бе съборено правителството на Кирил Петков.

Въпреки това в последно време интензивни слухове говорят за разрив между някогашните близки съдружници и приятели Къро и Таки, б.р. на Клуб Z)

„В крайна сметка трябва да съберем доказателства, ако смятаме, че тези хора вършат престъпления. Когато говорим за дейността там, не говорим за същинска престъпна дейност. Говорим за случай, в който държавата назад във времето е предоставила определени дейности на едно частно дружество, зад което стоят такива хора”, продължи Демерджиев.

Клуб Z припомня, че откакто възникна казусът с т. нар. фима "Евролаб" и опитите на държавната власт след 2021 г. да прекрати договора си с нея по границата, дружеството почти непрекъснато печели във ВАС срещу държавата.

Парадоксално, при един от случаите председателят на ВАС Георги Чолаков (въпреки че работи на силно намален процент разпределение на делата) се падна и по трите дела на "Евролаб". 

Филиал ли са САЩ на Цветан Василев

На Демерджиев бе зададен въпрос: ако е вярно изнесеното вчера на записите на прокуратурата - че Бойко Борисов е притискан да махне Гешев, иначе щял да попадне в следващия списък "Магнитски", не излиза ли, че САЩ изпълняват поръчка на "Цецо от Белград", Къро и пр.? И има ли в МВР такива данни.

"Вие искате да ме вкарате във фирма, в който ви казах че не участвам. Ще ви кажа, че това е в прерогативите на ДАНС.

Само че, ако върнем назад времето за г-н Борисов, ще видите, че той беше "против" тези текстове, "за" тези текстове (за контрола над главния прокурор, б.р.).... Последно щеше да ги приема в следващия парламент, който сега ще се конституира.

Аз загубих връзката! Не знам дали вие знаете в крайна сметка каква е позицията на г-н Борисов и неговата партия по тези текстове.

Но моята позиция е ясна."

Все пак, за да затворят темата за прокурорския "филм", както го окачестви Семерджиев, Виктор Николаев му зададе въпрос: 

- Драма ли е в крайна сметка жанрът?

- Ами... мелодрама, по моя преценка - отговори вътрешният министър.
 

За "Магнитски 3"

„В МВР съм поставил друга задача – ако и когато се появи „Магнитски” 3, да имаме производства срещу всичките тези, които ще попаднат в „Магнитски” 3. Това е моята кауза.

Не мисля, че трябва да чакама „Магнитски” 3 или 4, за да си решим проблемите в държавата”, завърши вътрешният министър.