Окръжна прокуратура – София обвини 34-годишен сърбин, шофирал буса с мигранти, който катастрофира фатално малко преди полунощ край с. Алдомировци до Сливница. Загина един, а останалите бяха откарани в различни болници.

М.М. ще отговаря по членовете от НК за:

"причиняване на смърт при управление на МПС и противозаконно подпомагане на чужденци да преминават през територията на България с цел имотна облага."

Това става ясно от съобщение на прокуратурата.

Около 23,50 ч. на 19 март той управлявал "Ситроен" на главен път в посока София – Калотина, като превозвал 14 граждани от Афганистан и Иран. В района на с. Алдомировци, община Сливница М.М. е "нарушил правилата за движение по пътищата, като предизвикал пътнотранспортно произшествие, вследствие на което била причинена смъртта на лице с неустановена самоличност".

Категорично е, че той е възприел ясно подадените му сигнали от полицията да спре.

По-рано днес бе съобщено, че един е загинал, а 14 други са ранени и хоспитализирани, след като кола с мигранти е катастрофирала тази нощ край Алдомировското блато до Сливница.

Полицията веднага задържа шофьора, който също бе сред ранените.

Той не се е подчинил на сигнал на граничните полицаи да спре и е направил рязка маневра, за да избегне проверката.

Те са преследвали колата, за която е имало  оперативна информация, че превозва мигранти. Бусът се удря в циментиран кол с бализа и после се обръща.

Повечето от мигрантите са от Афганистан има един от Иран, каза пред БНТ Катя Сунгарска от столичната "Бърза помощ". По думите ѝ те са на възраст от 15 до 25 години. 

По-късно през деня бе уточнено, че в столичната болница "Света Анна" (Окръжна) са били приети четирима от тях, като само един е хоспитализиран в Клиниката по неврохиругия с комоцио. Останалите са предадени на полицията.

Шестима са приети в болница „Царица Йоанна – ИСУЛ“. Един от тях е с два счупени лумбални прешлена и остава в Клиниката по неврохирургия. За друг от приетите има съмнение за наличие на течност в корема. Останалите нямат травми, заради които да се налага оставането им под лекарско наблюдение.

В „Пирогов“ са приети четирима от мигрантите, като един е настанен в Клиниката по травматология, един – в Клиниката по неврохирургия, един – в Клиниката по лицево-челюстна хирургия, и един – в Клиниката по хирургия. Няма непосредствена опасност за живота им. 

Как работят схемите

Неотдавна прокуратурата разпространи информация за това как функционират схемите, които очевидно са масови, наказанията са малки, а често са замесени и чужди граждани. Има един главен бос, който поддържа контактите с "колега" от Турция и от Сърбия, съответно на - вход и на изход на "стоката". Под него са преките организатори, които наемат шофьорите и друга логистика, ако се налага.

В споменатите две роли например в случая с 18-те загинали мигранти са обвиняеми Божидар Кузмов - кримипроявен от Бургас, който е женен за афганистанка, и бившият граничен полицай Валентин Христов (и двамата са в ареста със санкция на СГС, б.р.).

Задължително винаги районът на София играе роля на претоварище - около столицата се прехвърлят бегълците от единия лъч - турска граница до София, на другия: София - сръбска граница. Затова и районът около столицата е честа арена на инциденти - тук бе прегазен полицай от шофьор, който отчаяно се опитваше да избяга от проверка, тук уплашените каналджии от Бургаско зарязаха камиона с 52-ма миграни, от които 18 бяха открити мъртви.

Както Клуб Z писа, за миналата година са внесени общо двайсетина обвинителни акта в Софийския районен съд по члена за трафик на чужди граждани.

Ето и прессъобщението на прокуратурата от днес:

Окръжна прокуратура – София привлече към наказателна отговорност водач, предизвикал ПТП при незаконен превоз на мигранти в района на с. Алдомировци

Под ръководството на Окръжна прокуратура – София се водят активни действия по разследване във връзка с пътнотранспортно произшествие в района на с. Алдомировци.

С постановление на наблюдаващия прокурор в качеството на обвиняем по образуваното досъдебно производство е привлечен гражданинът на Сърбия М.М. (на 34 години).

Около 23,50 ч. на 19.03.2023 г. мъжът управлявал лек автомобил, м. „Ситроен” на главен път в посока София – Калотина. Той превозвал 14 граждани от Афганистан и Иран. В района на с. Алдомировци, община Сливница, водачът нарушил правилата за движение по пътищата, като предизвикал пътнотранспортно произшествие, вследствие на което била причинена смъртта на лице с неустановена самоличност.

Пострадалите при инцидента пътници са били незабавно транспортирани в болнични заведения в столицата.

По досъдебното производство са събрани доказателства за това, че непосредствено преди ПТП на управлявания от М.М. автомобил бил подаден ясен звуков и светлинен сигнал от служителите на Гранична полиция. Той не се подчинил и продължил шофирането, предизвиквайки пътния инцидент.

М.М. е обвинен за престъпления по чл. 343, ал. 1, б. „в”, вр. чл. 342, ал. 1 и по чл. 281, ал. 2, т. 1 и т. 5, вр. ал. 1 от НК - причиняване на смърт при управление на моторно превозно средство и противозаконно подпомагане на чужденци да преминават през територията на България с цел имотна облага.

Разследването продължава под надзора на Окръжна прокуратура - София, като се установяват други участници в престъпното деяние.