Трябва да си решим проблема с дефицита, а не да спринтираме към еврозоната. Това заяви пред бТВ Станимир Илчев, председател на НДСВ и водач на листите на партията в София и Велико Търново.

Според него трябва спешно да се овладее дефицитът в бюджета, както и да се реши проблемът с функционирането на регулаторните и контролните органи. Едва след това можем да се доближим до входа на еврозоната и да влезем в нея.

„Таван на цените е крайно нежелателно да се въвежда. Таван на надценката също е хлъзгава плоскост. Каква е надценката в големите структури? Ние не познаваме нейното съдържание. Напоследък ни подсказват, че чрез надценка се остойностяват дейности като пакетиране, дизайн, реклама, маркетинг и дори нежната музика, която се носи в халетата на магазините“, каза още той.

И допълни, че НДСВ е за връщане на единната ставка на ДДС, „защото по-лесно се администрира, защото съдържа справедливост от най-общ характер и защото подпомага усилията за по-висока събираемост на данъците“.

Станимир Илчев отбеляза също, че симптомите на инфлацията са били видими за експертите преди тя да се разрази. Симптомите на заглъхването ѝ все още не са убедителни – има индикации, че инфлацията може да се превърне в рецесия в края на тази или началото на следващата година, смята той.

Илчев коментира и първите стъпки на НДСВ след изборите.

„Първо ще поканим всички политически сили за налагане на ембарго, временен мораториум върху онези идеи и позиции, които се свързват с прословутите червени линии. Тези червени линии трябва да се обезцветят и да започнем съществените разговори за създаване на редовно правителство“, каза той.

И подчерта, че НДСВ не се връща в политиката спонтанно, а това се случва след като са наблюдавали работата на различните правителства през последните 10 години.

„Изводите ни са много тревожни. Ние констатирахме, че страната буксува, седи на едно място, губи историческо време, губи шансове и пропуска добри възможности. Истината е, че страната изостава и вместо да скъсяваме дистанцията с най-развитите икономики и развити демокрации, ние я увеличаваме“, каза той.

Председателят на НДСВ обясни, че партията продължава да е центристка и това се вижда много ясно в предизборната програма.

„НДСВ ще се придържа към една умерено консервативна политика. НДСВ държи да произвежда повече решения и по-малко проблеми“, поясни той.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ