Още преди инвазията Русия кроеше планове за нашите деца.

Това обяви Дария Герасимчук - упълномощена от украинския президент съветничка по правата на детето и детската рехабилитация в интервю за "Дойче веле" от 22 март, предаде "Гордон".

Според нея чрез действията си Русия доказва, че няма планове да върне децата.

"Руската федерация ускори процедурите по осиновяване и смяна на гражданство, осигурява безплатно обучение на украинските деца. Освен това руснаците подбират децата чрез провеждане на т. нар. медицински прегледи, които разделят децата по категории. Тоест, искат да подбират най-здравите и с тях да попълват своята нация за сметка на украинските деца", каза тя.

Герасимчук смята, че още преди 9 години Русия е имала ясен план какво да прави с украинските деца.

"Тя започна изпълнението си още през 2014 г. след анексирането на Крим. Руснаците промениха гражданството на децата и създадоха т.ака наречения влак на надеждата, с който граждани на Руската федерация пътуваха до Крим за незаконно осиновяване на деца", отбеляза тя.

През декември 2022 г. украинският омбудсман Дмитро Лубинец каза, че офисът на комисаря на Върховната рада на Украйна по правата на човека е разгледал престоя на повече от 12 хиляди украински деца в Русия, от които близо 8,6 хиляди са били изведени принудително.

На 14 февруари Факултетът по обществено здраве на Йейлския университет (САЩ) в рамките на проекта Conflict Observatory публикува резултатите от проучване, според което в Русия и в анексирания Крим има мрежа от най-малко 43 лагери, в някои от които украински деца са подлагани на идеологическа промивка.

Едно от украинските деца, депортирано от Мариупол, е незаконно осиновено от Мария Лвова-Белова - комисарката по правата на детето в Русия. Самата тя призна за това в разговор с Путин в средата на февруари 2023 г. 

На 17 март МНС издаде заповед за арест на Путин и Лвова-Белова. Те са заподозрени в незаконната депортация и незаконното прехвърляне на украински деца в Русия