ПП-ДБ води с 1 на сто пред ГЕРБ-СДС.

Това сочат данните от проучване за електоралните нагласи на Центъра за анализи и маркетинг две седмици преди вота.

Изследването е проведено в периода 16-19 март, сред 1021 пълнолетни граждани, 1% от всички анкетирани съответства на 54 000 души. Метод на формиране на извадката - двустепенна гнездова извадка с вероятност пропорционална на размера на гнездата. Метод на регистрация на информацията - пряко стандартизирано интервю „лице в лице“. Максимално допустим размер на стохастичната грешка при 50%-ни дялове, 95% гаранционна вероятност - плюс/минус 3,1% . Възложител и финансиране - Център за анализи и маркетинг, който е осъществил и реализацията на изследването.  

ПП-ДБ има 25,7 % от гласовете, а ГЕРБ-СДС – 24,7 на сто от всички, които декларират, че ще гласуват. 

Трета политическа сила е ДПС с 13,8 на сто. "Възраждане" взема 12,5 %, а БСП с 8,1 %. 

Шестата формация, която е на ръба на влизането в парламента, не е "Български възход, а "Левицата". Обединението подкрепят точно 4% от анкетираните, а шансовете му да прескочи бариерата били 50 на 50.

Разликата между първия и втория е в рамките на стохастичната грешка, но по думите на Юлий Павлов от Центъра за анализи и маркетинг има фактори, които работят за това коалицията ПП-ДБ да е първа. Сред тези фактори са избирателите в чужбина, както и тези, които ще вземат решение в последния момент да гласуват. 

"Можем да кажем, че вече няма политик с положителен рейтинг", коментира Павлов.

С 44 процента одобрение е президентът Румен Радев, следван от вицепрезидентката – Илиана Йотова с 37,3 на сто одобрение, служебният премиер Гълъб Донев – 34,1 % . Между 20-25 на сто е одобрението за политиците: Бойко Борисов, Кирил Петков, Асен Василев, Мая Манолова, Стефан Янев, Огнян Герджиков, Ива Митева, Костадин Костадинов.  

За 31,4% от запитаните служебното правителство се справя по-скоро успешно, други 52,6 процента са на обратната позиция. 

Най-важната тема за избирателите по време на предизборната кампания са високите цени и инфлацията. Тя е посочена от близо 90 процента от хората, следват темите за здравеопазването и борбата с корупцията, определени като най-важни по време на кампанията от 35 на сто, темата за социалната политика е посочена от 24,8 % от хората и позицията на България за войната в Украйна – 21,4 на сто. 

Павлов определи като „мижав“ интереса към темата за борбата с джендър идеологията. 83,5% от участвалите в проучването смятат, че държавата трябва да въведе таван на цените на основните хранителни продукти.

Именно високите цени, инфлацията, безработицата и ниските доходи се определят като основен проблем за 64,3 на сто от участвалите в проучването. 

Според изследването избирателната активност на предстоящите избори ще е сходна с тази на предходните. 42,1% от запитаните дали ще гласуват заявяват, че вече са решили за кого, а 16% се колебаят.

Очакването е на 2 април до избирателните урни да отидат между 2,4 и 2,7 млн. души. 

61,2 на сто от участниците в проучването смятат, че новият парламент трябва да излъчи редовно правителство, дори с цената на големи компромиси. 25 на сто отговарят с „не“, ако трябва да се преминават т. нар. червени линии, които партиите си поставят. 

Павлов коментира, че най-голямо е желанието за сформирането на редовно правителство сред избирателите на ГЕРБ-СДС. Близо 80 на сто от тях смятат, че трябва да има кабинет, дори и с цената на големи компромиси, докато за избирателите на коалиция "Продължаваме промяната – Демократична България" (ПП-ДБ) този процент е 70 на сто.  

Близо една трета от запитаните смятат, че новият парламент ще излъчи редовно правителство. По-големият процент обаче е на песимистите - 48,2% са на мнение, че кабинет няма да има. 

50,3% от анкетираните смятат, че ако никоя от водещите политически сили не успее да сформира мнозинство, най-добрият вариант за страната е да се състави правителство от експерти, без участието на лидерите, подкрепено от ПП – ДБ и ГЕРБ-СДС. Според 30 процента от участниците в изследването президентът Румен Радев трябва да продължи да управлява чрез служебни правителства. 

Павлов коментира, че две трети от избирателите на ПП и ДБ подкрепят подобен тип експертно правителство, три четвърти от избирателите на ГЕРБ – СДС – също.