Има решение на Народното събрание, според което България ще изпрати "военна част от 50 човека, до 50 човека" да се бият в Украйна.

"Американците искат от нас да включим български военен контингент във войната в Украйна". 

"Идеята на американците е да превърнат този конфликт в голям, в огромен военен конфликт, в който да бъдат включени и държави от Източна Европа. За тях е много важно България да бъде включена."

"Не бих се учудил, ако те (американците) направят някаква провокация срещу нас. Не бих се учудил, ако някъде нещо се случи в България, което да бъде приписано на Русия, на руските служби."

Тези твърдения отправи от ефира на обществената телевизия БНТ лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов, като те са нито първата му, нито вероятно последната публична артикулация по въпроса от участника в надпреварата за 49-ия парламент. Те обаче ни предизвикаха да попитаме две институции - верни ли са и има ли в тях състав от Наказателния кодекс, ако не са верни. Второто - защото историята помни активност от страна на прокуратурата относно публични изказвания на публични личности, за които може да има "обосновано предположение", че отправят неверни твърдения.

Гореописаните цитати са от участие на Костадинов в съботно-неделния сутрешен блок на БНТ на 12 март. Защо ви занимаваме с нещо отпреди повече от 10 дни? Заради добронамереното изчакване от страна на държавното обвинение да отговори на зададените ни по каналния ред въпроси.

Език мой

Но първо, какво точно казва лидерът в това предаване (в извадки):

"Когато беше взето решението в парламента да се изпрати оръжие за Украйна, ние от "Възраждане" единствени казахме, че вътре в решението има и решение за изпращане на военна част от 50 човека, до 50 човека. Тогава това беше скрито от абсолютно всички медии. Някак си не се показа, не се спомена.

Ние на практика сме отворили кутията на Пандора. Следващото нещо, което американците искат от нас е да включим български военен контингент във войната в Украйна. - Това е много важно за тях, защото те искат да създадат, както се казва, още една допълнителна разделителна линия, този път не вътре в българското общество, а между България и между Русия, още една. И аз не бих се учудил, ако те направят някаква провокация. Защото американците са царе на провокациите, между другото.

Аз много пъти съм го казвал и пак ще го повторя - политиката на САЩ в момента, абстрахираме се от нашите, както се казва двустранни отношения, тя застрашава световния мир. Защото идеята на американците е да превърнат този конфликт в голям, в огромен военен конфликт, в който да бъдат включени и държави от Източна Европа. За тях е много важно България да бъде включена. Защото България е единствената държава в Източна Европа, която няма исторически причини да има лоши отношения с Русия и въпреки огромната антируска пропаганда и истерия, която се насажда в обществото, всъщност получава се точно обратното и поради тази причина за тях е толкова важно... 

Аз пак повтарям, не бих се учудил, ако те направят някаква провокация срещу нас. Не бих се учудил, ако някъде нещо се случи в България, което да бъде приписано на Русия, на руските служби. Не бих се учудил и ако направят нещо и по отношение на български контингент, който ако се състави правителство, ще бъде изпратен в Украйна."

Въпроси

Макар твърденията за "контингента" да са лесно проверими само поради факта, че решението на 48-ия парламент за оказване на военна помощ на нападнатата от Владимир Путин страна да виси на сайта на институцията от декември миналата година и в него видимо не пращаме никакви военни части никъде другаде освен в Европейския съюз, Клуб Z изпрати няколко въпроса до Министерство на отбраната. А именно:

  1. Съдържа ли решението на 48-ото Народно събрание за оказване на военна и военно-техническа подкрепа на Украйна и решение "за изпращане на военна част от 50 човека, до 50 човека" или друго подобно?
  2. Поискали ли са САЩ от нас да включим български военен контингент във войната в Украйна?
  3. Разполага ли МО с информация за намерения или за подготовка за "провокация" от американска страна срещу България - "ако някъде нещо се случи в България, което да бъде приписано на Русия, на руските служби"?

Отговори

И получихме в отговор следното:

Със свое Решение за оказване на военна и военно-техническа подкрепа на Украйна, обнародвано в Държавен вестник брой 99 от 13.12.2022 г., Народното събрание на Република България разреши участието на военнослужещи от въоръжените сили на Република България в Мисията на ЕС за военно подпомагане на Украйна (EUMAM) за срока на мисията, както следва:

- един щабен офицер за усилване на Звеното за планиране и провеждане на военни мисии и операции на ЕС в Кралство Белгия;

- до 5 (пет) военнослужещи (офицери/сержанти) в Многонационалното командване на ЕС за общовойсково обучение в Република Полша и/или Многонационалното командване за специална подготовка във Федерална република Германия;

- до 50 (петдесет) военнослужещи за обучение за използване на предоставеното в рамките на EUMAM въоръжение и техника, на територията на държави-членки на ЕС, и/или в Република България.

Със същото Решение Народното събрание на Република България разреши пребиваването на до 60 лица от въоръжените сили на Украйна, за всяка календарна година, за участие в модули за подготовка на бойни санитари на територията на Република България.

Тоест - каквото реално е описано в решението на парламента. Видимо, "действието" не се развива в Украйна.

И още - по отношение на "поисканото" от САЩ включване на български военен контингент във войната в Украйна:

"Няма отправено искане към нашата страна за включване на български военен контингент във войната в Украйна. България и САЩ са страни-членки на НАТО. Страните-членки на НАТО не планират въоръжена намеса във военния конфликт в Украйна, нито ще изпратят свои войници на украинска територия. Това е многократно заявено. 

Още веднъж бихме искали да подчертаем, че Министерство на отбраната няма да изпраща войски в Украйна."

А по въпроса с "провокацията", така щото у нас да се случи нещо, за което да бъде обвинена Москва, а зад него всъщност да стои Вашингтон:

"Не. България и САЩ са стратегически партньори и работят в тясно сътрудничество както двустранно, така и в рамките на различни международни форуми и организации в търсене на устойчиви решения на съвременните глобални и регионални проблеми, включително в областта на отбраната и сигурността. В този смисъл няма никакви основания за подобни предположения."

Телефон 112

Продължаваме напред - с прокуратурата. Ако дотук всичко бе в сферата на "фактчек" - и то без да се налага да се пита МО, а само да се чете, то не така стои въпросът с държавното обвинение. Обърнахме се към Софийска районна прокуратура, както и към т.нар. Главна прокуратура (ПРБ), с едни и същи въпроси.

  1. Сезирана ли е Прокуратурата по тези изказвания?
  2. Самосезирала ли се е Прокуратурата по тези изказвания?
  3. Ако да – предприети ли са действия и какви.
  4. Ако не - смятате ли, че има данни за престъпление като всяване на смут и паника или за предаване "по радио, телефон или по друг начин неверни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога" с настъпили "значителни вредни последици" и пр.? Или по друг член от НК?

Последният въпрос не е случаен. Поводът за него е обвинението, което прокуратурата повдигна през 2020 г. на председателката на Българския фармацевтичен съюз Асена Стоименова (сега Сербезова), която тогава предупреди в ефир, че заради затруднения при доставките е възможно да има недостиг на някои лекарства на българския пазар. В което прокуратурата откри престъпление по време на извънредното положение - тревожела неоснователно гражданите. Стоименова трябваше да отговаря по чл. 326 от НК:

Който предава по радио, телефон или по друг начин неверни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога, се наказва с лишаване от свобода до две години.

Член, предвиден в НК заради подаването на фалшиви сигнали за тревога към спешния номер 112.

"Няма такова нещо"

Положението сега не "извънредно". Само предизборно. Но все пак попитахме обвинението дали не съзира "тревога" в твърденията на публична фигура за изпращане на български граждани на фронта и за "провокация" на българска територия. От СРП обещаха да отговорят на въпросите. И в рамките на същия ден получихме обаждане от служителка, която заяви само следното:

"Няма такова нещо".

На въпрос какво нещо и какво няма, отвърнаха: "Не сме сезирани". На искането ни да получим отговор на този и на останалите въпроси и то писмено, както сме ги и задали, от СРП не поеха ангажимент - по-скоро изразиха учудване, че имаме подобни щения. Това се случи миналата сряда, а опитът ни за повторна комуникация този вторник - ще получим или не отговор, не проби "телефонната бариера".

От ПРБ пък дори не дадоха знак, че са получили питането.