Президентът Радев всячески се опитва да дистанцира България от случващото се в Украйна, която повече от година се брани срещу бруталната руска инвазия. Той определи като „суверенно решение” нежеланието на София да се присъдени към 17-те държави, подкрепили доставка на 1 милион 155-милиметрови снаряди за Киев.

Мунициите да не достигат до Украйна?

На Европейския съвет в четвъртък Радев отново подчерта, че България ще продава муниции на други страни само ако те не достигат до Украйна. Президентът даде да се разбере, че докато отговаря за назначеното от него служебно правителство, София няма да изпраща тежко въоръжение на Украйна (изтребители, зенитно-ракетни комплекси, танкове и бронетранспортьори).

Независимо от тези думи на Радев стана ясно, че представители на официална София фактически вече са подкрепили в най-общ план схемата на ЕС за закупуване на муниции за Украйна, включително в Съвета на министрите на отбраната и на външните работи от ЕС. Така поведението на изпълнителната власт в България изглежда като проява на политическа шизофрения.

Може ли България изобщо да контролира оръжието, изпращано на Украйна?

Министърът на отбраната Стоянов обясни, че в заводите на ТЕРЕМ, „подопечни на Министерството на отбраната”, не се произвеждат снаряди от 155 милиметра. Пак той обаче някак между другото допълни, че „доколкото му е известно” възможност да произведат такива муниции имат „Емко”, ВМЗ и „Трансмобил”.

А има и друго: как по-точно България ще търси сметка от други държави за евентуални оръжейни сделки, ако се окаже, че все пак нашето оръжие продължава да достига до Киев? Само лековерни хора могат да се хванат на тази евтина въдица.

Независимо от всички уверения на бившата вицепремиерка и лидерка на БСП Корнелия Нинова, отдавна не е тайна, че български муниции и дизелово гориво достигаха до Украйна по време на мандата на кабинета „Петков”. Има данни, че в определени моменти нашата страна е покривала до 1/3 от нуждите на Киев от муниции.

Гръмките изявления, маневрите, дипломатическите хитрости и шикалкавенето на г-н Радев и неговите министри не са предназначени за очите и ушите на Кремъл. Руският президент Путин, а и нашите партньори в НАТО, са напълно наясно по това кой кой е в българската политика.

Заради определен кръг избиратели?

Реториката на г-н Радев е изключително за вътрешнополитическа употреба. Президентът явно се страхува да не загуби подкрепата и доверието на тези избиратели, които не одобряват политиката на ЕС спрямо Украйна.

Ново изследване на „Евробарометър” обаче показва, че над 60% от българите смятат инвазията на Русия в Украйна за заплаха на сигурността на България; за 56% действията на ЕС в отговор на кризата са защита на европейските ценности. Не на последно място у нас се увеличава подкрепата за общата външна политика на ЕС – 61% споделят това мнение.

Въпреки това в България подкрепата за санкциите, наложени на Русия, заради войната в Украйна, е най-ниската в ЕС – едва 47% ги подкрепят, а 41% искат те да отпаднат. Вместо да проявят лидерски качества Радев и неговите министри изглежда предпочитат да се ориентират по посоката на вятъра – те тичат след определени обществени настроения. Това поведение е безотговорно. Демагогията не води до нищо добро.

Шанс за България да се снабди с модерно оръжие

През януари 2023 САЩ обявиха военна помощ от 682 млн. долара за своите съюзници от ЕС, с която да ги стимулират да предоставят въоръжение на Киев (т.нар. програма FMF). България може да изпрати остарялото си съветско оръжие на Украйна, а в замяна на това да се възползва от американския фонд, за да модернизира армията си.

Г-н Радев и служебното правителство изглежда обаче нямат намерение да поемат подадената от САЩ ръка. Твърдоглавието и тесногръдието обикновено излизат скъпо, а в случая могат са в ущърб на националните интереси и сигурността.

Тежка политическа грешка е България да обърне гръб на Украйна, да се прави, че случващото се там особено не я засяга. Нима България, страна членка на НАТО и ЕС, има интерес от това Русия да пречупи Киев? Ако Кремъл бъде оставен да спечели, апетитът и дързостта на Путин ще нараснат неимоверно. Приказките, че България била за „мирно разрешаване на конфликта в Украйна”, които се чуват от президентството, отричат реалността. Те са проява на наивност и политическо късогледство.

Този коментар изразява личното мнение на автора и може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на ДВ като цяло.

"Дойче веле"