В очакване на евентуално обвинение Тръмп се надява днес да демонстрира сила, като проведе първия си митинг за кампанията за президентските избори през 2024 г. в Уейко, щата Тексас, който стана известен със съпротивата си срещу правоприлагащите органи, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. 

Бившият президент ще се срещне с привържениците си на летището в Уейко. През 1993 г. опитът на служителите на реда да нахлуят в комплекс, принадлежащ на религиозния култ "Клонка Давидова", доведе до престрелка и 51-дневна обсада, завършила с пожар, в който загинаха десетки хора.

Митингът ще се състои в момент, когато Тръмп упреква прокурори, призова към протести и повдигна въпроса дали може той да бъде първият бивш президент в историята на САЩ, срещу когото има повдигнати обвинения.

Някои от скорошните му изказвания наподобяват думите, които той използваше преди 6 януари 2021 г., когато негови привърженици щурмуваха Капитолия в опита си да спрат предаването на властта, след като той изгуби изборите. 

"Какъв човек трябва да си, за да повдигнеш обвинение срещу друг човек, в този случай бивш президент на САЩ и водещ кандидат (категорично!) за номинацията на Републиканската партия, за престъпление, когато е известно, че престъпление не е извършено и че евентуалната смърт или унищожения заради такова фалшиво обвинение могат да са катастрофални за страната ни?", написа вчера Тръмп в социалните мрежи.

Срещата му с неговите поддръжници бе насрочена още преди да е известно, че срещу него могат да бъдат повдигнати обвинения във връзка с плащания от 2016 г., извършени тогава с цел купуване на мълчанието на жени, с които се твърди, че той е имал сексуални отношения. Тръмп отрече твърденията на жените.

Организирането на митинга точно в този момент ще даде на Тръмп възможност да изтъкне себе си като жертва на политически мотивиран "лов на вещици", докато се бори за втори мандат в Белия дом. 

От седмици Тръмп се противопоставя на разследването. 

В ход, който изглежда имаше за цел да изпревари официалното обвинение и да подтикне верните му съмишленици, той заяви миналата събота, че ще бъде арестуван следващия вторник. Въпреки че това не се случи, Тръмп използва дните след това, за да се опита да формира общественото мнение, като например заяви, че районната прокуратура в Манхатън е изпаднала в "пълен хаос".

Освен това Тръмп многократно отправи лични нападки срещу районния прокурор на Манхатън Алвин Браг, като го нарече "опасност за страната ни", която "незабавно трябва да бъде отстранена". В четвъртък той опита да свърже Браг, първия тъмнокож районен прокурор на Манхатън, с Джордж Сорос, либерален милиардер дарител, който не се познава с Браг. 

"ЖИВОТНО, ПОДКРЕПЕНО ОТ СОРОС, ТОВА НЕ Е ЗАКОННА СИСТЕМА, ТОВА Е ГЕСТАПО", каза Тръмп по адрес на Браг.

Бившият президент многократно призова своите привърженици да протестират и да върнат страната си обратно, да не я оставят да се разруши.

Прахообразна субстанция бе открита вчера в заплашително писмо в пощата на Браг, съобщиха властите. По-късно длъжностни лица установиха, че тя не е опасна.

Канцеларията на Браг отвърна, като заяви, че не толерира опити за заплахи за върховенството на закона в Ню Йорк. Още преди заплашителното писмо демократите предупредиха, че риториката на Тръмп може да доведе до насилие сред обществото. Изказванията му са опасни и безотговорни и ако продължава по същия начин, може някой да бъде убит, каза Хаким Джефри от Демократическата партия. 

Разследването срещу Тръмп е свързано с плащане на подкуп на стойност 130 000 долара за порноактрисата Сторми Даниълс, което дългогодишният адвокат на Тръмп Майкъл Коен е извършил, тъй като тогава Тръмп е бил зает с кампанията си от 2016 г. След това Тръмп е върнал парите на адвоката си и те са били осчетоводени като юридически разходи.

Срещу Тръмп се води разследване и в Джорджия заради опитите му за манипулиране на резултатите от изборите през 2020 г., за търговията му с класифицирани документи и ролята му в щурма от 6 януари.