Кореспонденция на журналистката Антоанета Николова показа, че на заседание на Европейския съвет Румен Радев подкрепя решения, свързани с европейската (военна) помощ срещу руската агресия в Украйна, а пред журналисти говори обратното. В тази връзка от пресслужбата на държавния глава е постъпило оплакване. Но дали президентството може да опровергае тази информация? Например като пусне тайно заснето видео от гласуването на Радев заедно с другите европейски лидери по дневния ред на срещата?

Когато Радев не харесва публикациите на медиите

Кирил Атанасов, прессекретарят на президента, не за първи път пише до медии, обиден на публикации за двуличие на президента, свързано с негови проруски позиции. През май 2022 година той изпрати такова писмо до Дойче Веле по повод статия на журналиста д-р Кристофър Неринг, озаглавена "Двете лица на президента Румен Радев". В нея авторът, който е университетски преподавател и специалист по бившите тайни служби на Източна Европа, представя кариерата на Радев, кандидатирал се за президент, "подкрепен от БСП… с помощ от Москва". В изпратената от Атанасов позиция се твърди, че публикацията се базира предимно "на неверни внушения, а не на реални факти" и чрез нея се правят "користни внушения" за връзки между кариерата на Радев и Русия.

Година по-късно двете лица на президента отново са на фокус, този път в кореспонденция на български журналисти от Брюксел, и прессекретарят отново твърди, че се правят "некоректни внушения". "Президентската институция няма как да приеме подвеждаща обществото интерпретация на събитията и ще продължи да сигнализира медиите, когато вижда разминаване между медийното отразяване и фактите" - така Атанасов завършва обяснението защо е звънял в редакцията на Нова телевизия. Медиите обаче - или поне някои от тях, също ще продължат да сигнализират обществото, когато има разминаване между публичното говорене на Радев и поведението му на европейски и международни форуми.

Двама опитни журналисти международници - кореспондентката на Нова телевизия в Брюксел Антоанета Николова, която следи европейските теми от приемането на България в ЕС през 2007 година насам, и Светослав Терзиев от "Сега" отбелязаха политическото лицемерие на Радев. На 23 март Терзиев написа: "Президентът Румен Радев подкрепи тази вечер Заключенията на Европейския съвет, въпреки че преди това изрази несъгласие с включени в тях постановки. Главното разминаване между думите и делата му е по въпроса за европейската помощ за Украйна срещу руската агресия". На 24 март, предавайки от Брюксел, Антоанета Николова също акцентира върху този факт, а след като избухна скандалът с президентството, в публикация за Euractiv.bg коментира, че: "На последните няколко срещи на върха в Брюксел Румен Радев застава пред камерите и микрофоните, за да заявява нескрита проруска позиция, но когато влезе и седне на масата на лидерите, си я премълчава".

Войнолюбец или миротворец?

Осветяването на двете лица на президента отнема от енергията, която той влага на българска почва, за да громи "войнолюбците", които не разбирали от военно дело, а искали да вкарат България във война с Украйна, и която нахъсва избирателите на "Възраждане" и БСП. Политическият гняв помага за кампаниите. Позицията на Румен Радев за войната градира от първоначално лансираната теза за неутралитет на България до вече съвсем ясно изразеното противопоставяне на изпращането на оръжие за Украйна - независимо от решението на 48-ия парламент, което той няма право да игнорира.

От онези две лица, които анализира д-р Кристофър Неринг в статията си от май 2022 - на натовски генерал и политик с прокремълски позиции, вече е останало само второто. Авиаторът във военна униформа, който влезе в президентството, демонстрирайки сдържаност и умереност, както и естествен маниер на общуване, изчезна още преди края на първия мандат. На негово място се появи един особено честолюбив политик, оградил се със съветници, чиято власт все повече расте, а и нему здравата се услажда.

Скандалите заради президентската гледна точка и журналистическите ѝ… интерпретации обаче показват, че симпатиите на медиите към Радев отслабват, спада и рейтингът му, макар все още да е политикът с най-високо одобрение. Също като бившия премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов и той се гневи на журналистически въпроси, ако някой от тях пробие контролираната среда и не му допадне интерпретацията на фактите. В резултат настава звънене по медиите от страна на прессекретаря, чиято биография се събира в три изречения на сайта на "Дондуков" 2 - възпитаник на УНСС, специалност международни отношения, през 2016 специализира в курса по "Комуникация и дипломация" на френското Национално висше училище по администрация (ENA) в Париж.

А политици въздишат по времената, когато за правилната интерпретация на фактите са отговаряли определени цензори.

Войната в Украйна изисква недвусмислени отговори.

Журналисти питат Радев дали България ще арестува  Владимир Путин, защото Международният съд в Хага издаде заповед за арест на руския президент като отговорен за "незаконно прехвърляне" на украински деца в Русия.

С отговорите си българският президент е за всички от ясен по-ясен.

***
Този коментар изразява личното мнение на автора. То може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло.

Дойче Веле