България следва общата политика на ЕС и Европейският съвет, но просто няма снарядите, които Украйна иска, отбеляза военният министър Димитър Стоянов в ефира на Нова ТВ.

"Това, което е взето като решение е ясно - предоставяне на 155-милиметрови снаряди на Украйна, 1 милион броя. Те трябва да бъдат изкарани от складови наличности. Ние не разполагаме с такива снаряди, няма как да се включим в такова решение на ЕС. Производството ще отнеме много време - повече от година. Нашата производствена база трябва да ги произведе. Но нямаме стокова наличност, нямаме складове наличност, това е причината да кажем, че няма как да ги осигурим", подчерта министърът.

Попитан дали все пак можем да ги произведем, той отбеляза:

"Доколкото ми е известно ВМЗ-Сопот няма способност да произвежда 155-милиметрови снаряди, все още. Целта на предоставянето на снаряди е тяхната обновяване. Не съм запознат с техническите детайли."

Според него България не трябва да спира помощта, която други държави могат да дадат на Украйна. Но ние нямаме как да участваме в предоставянето на снаряди, които нямаме, каза той. Решението на Народното събрание било изпълнено, твърди Стоянов.

"Определено не спорим с нашето общество, пак казвам - изпълняваме стриктно това, което е решило Народното събрание. Точка 6 казва - по искане на Украйна и възможност на българската армия. Няма как аз да намаля количеството боеприпаси в нашите складове и да ги предоставя на Украйна и да наруша Наредбата за ведомствените военновременни запаси. Ако аз това го направя, вероятно ще стана клиент на прокуратурата."

Ако Украйна има нужда от нещо, което можем да дадем, ще бъде ли предоставено - въпреки думите на президента, че служебното правителство няма да праща оръжие?

"Дали сме това, което е по приложение 1 на Народното събрание - от което имаме повече. Имаше призиви да дадем самолетите си МиГ-29. за Полша е изключително лесно, те имат 30 МиГ-29, дават 4 от тях. Освен това Полша има 48 F-16. Имат Су-22, руски самолети, продължават да ги поддържат."

Според него НАТО всъщност не предоставя на държавите членки, които дават оръжие на Украйна, модерно въоръжение.

"Това е свалена от употреба военна техника, това е псевдо-модернизация", отбеляза той.

На въпрос ако се разгърне ядрен конфликт, Стоянов хем смята, че няма пряка опасност за България, хем светът би бил въвлечен в световна война. Не е ясно как двете твърдения са едновременно верни.

"Към момента не смятам, че има пряка заплаха за България от използването на ядрено оръжие. Използването на ядрено оръжие ще предизвика трета световна война, от която няма да има изход."

Той подчерта отново, че не е взето решение за пращане на български военнослужещи в Украйна - и че това са манипулации на политически играчи заради предизборната кампания.

Според Стоянов войната ще продължи дълго и ще бъде война на изтощението. Той отказа да коментира заповедта за арест на Международния наказателен съд Владимир Путин и дали ние трябва да го задържим, ако стъпи на наша политика.

"Едва ли Путин ще дойде в България. Няма конкретика, обсъждаме нещо хипотетично. Не мога да отговоря на този въпрос, защото съм министър на отбраната, не на правосъдието."