Министерство на отбраната ще обновява огромна част от военновременните си запаси с боеприпаси, става ясно от решение на Министерски съвет, публикувано онлайн в информационната система на правителството в петък. Старите снаряди се предоставят на ВМЗ-Сопот.

В понеделник служебният министър на отбраната Димитър Стоянов обясни пред журналисти, че това се прави в изпълнение на решението на Народното събрание относно оказване на подкрепа на Украйна, точка 7. По думите му "в това решението ясно е записано, че трябва да бъдат обновени боеприпасите от Българската армия, които изтичат". Договорът между МО и ВМЗ е за обновяване на боеприпаси за около 347 млн. лв.

"Това сме и направили, предоставили сме мунициите на публично предприятие, каквото е ВМЗ ЕАД. Къде ще отидат след това те, не мога да кажа", каза Стоянов.

Решението на НС в 7-ма точка буквално гласи: "Министерският съвет да пристъпи към обновяване на ведомствените военновременни запаси на Министерството на отбраната, представляващи въоръжение и боеприпаси, чийто срок на съхранение изтича до три години, включително и чрез замяна на наличните такива с новопроизведени от държавните публични предприятия на съответната равностойност." 

"Въпреки предоставянето на боеприпаси и въоръжение на Украйна, конфликтът не стихва, а се задълбочава", каза в понеделник още Димитър Стоянов.

Това, което се случва, е изнасяне на по-предни позиции на ядрено оръжие, което в никакъв случай не води до решаване на конфликта, напротив – задълбочава го, отговори Стоянов в коментар на плановете на Русия за разполагане на тактически ядрени оръжия в Беларус.

"Изостря се обстановката, но все пак моята оценка е, че към момента няма заплаха от неговото използване", добави министърът.

България следва общата политика на ЕС и не прави нищо по-различно от нея, твърди Стоянов.

Пред БНР преди дни бившият военен министър Бойко Ноев каза, че именно изпращането на старите боеприпаси към "ВМЗ Сопот" е начинът, по който България ще подкрепи войната в Украйна. От обяснението на Ноев стана ясно, че държавният военен завод ще ги продаде на посредници, за да стигнат до Киев.

Това решение на правителството за старите боеприпаси, които отиват във ВМЗ идва известно време след посещението в страната на еврокомисаря по вътрешния пазар Тиери Бретон, който беше по покана на военния ни министър на посещение в оръжейни заводи, сред тях и в Сопот. След това Бретон очерта схема, в която България увелича производството на боеприпаси за Украйна.

Българските фирми имат капацитета да увеличат доставките за клиентите си, които са страни от ЕС, смята комисарят.

„Страните, които имат запаси от боеприпаси, ще могат да ги дадат на Украйна, а производителите ще могат да увеличат производството си, за да попълнят тези запаси. За мен бе много важно да получа тази гаранция“, допълни Бретон, цитиран от "Политико".

"Относно съвместно придобиване на 155-милиметрови снаряди – Българската армия не разполага с такива системи на въоръжение, ние няма как в момента да сключим договор за придобиване на 155-милиметрови снаряди, нямаме нужда от тях", каза още той.

Лидерите от Европейския съюз одобриха миналата седмица план за изпращане на един милион единици артилерийски боеприпаси на Украйна в следващите 12 месеца, за да ù помогнат да се бори с руската инвазия.  Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел съобщи миналата седмица, че 17 държави от ЕС и Норвегия са се присъединили към съвместни обществени поръчки за доставка на боеприпаси за Украйна. Според него броят на държавите ще надхвърли 20. Той уточни, че засега някои страни е необходимо да предприемат допълнителни стъпки, преди да се включат. Споразумяхме се да бъдат осигурени един милиард евро за покриване на разходите на държавите от ЕС, които незабавно предоставят 155-милиметрови боеприпаси и ракети, ако бъдат поискани. Тези количества се предвижда да бъдат осигурени от запаси или от поръчки, чието изпълнение се очаква скоро, поясни Борел след съвместно заседание на европейските министри на отбраната и на външните работи в Брюксел. Президентът Румен Радев тогава обяви, че България няма да участва в тези съвместни поръчки за доставка на боеприпаси.

По отношение на предоставянето на един милион броя боеприпаси на Украйна – тези боеприпаси трябва да излязат от наличност от някои складове, а в Българската армия няма такива снаряди, няма как да бъдат предоставени на Украйна, защото нямаме такъв калибър и все още не е употребяван от Българската армия, обясни днес Димитър Стоянов.

За частните оръженийни производители той каза: "Това е решение на самите фирми с кого и как ще търгуват, но при спазване на законовите основи. Няма как да бъде предоставено въоръжение без да има решение на комисията към Министерството на икономиката".