Водещата версия за имейлите за бомбени заплахи в училища е, че става въпрос за хибридни атаки, свързани с Русия. Това каза пред журналисти вътрешният министър Иван Демерджиев.

Редица европейски държави са поставени под едни и същи заплахи и минават по тази линия, поясни той.

„Източниците на атака и подходите са едни и същи. Сигнализирали сме партньорските служби в САЩ и Великобритания. Там се установя къде са регистрирани имейл адрес или да се ползвани телефони, от които идват тези заплахи”, уточни министърът на вътрешните работи.

Демерджиев поясни, че у нас има изготвен протокол за действие при сигнал за бомба, който се спазва. 

„Точно това поражда проблеми. Протоколът е от 2000 г. Днес свиквам работна група, която да го прегледа, за да се реализират реалните опасности преди да се пристъпи към евакуация на училища, летища и т.н.”, уточни Иван Демерджиев.

По-късно и от Софийска градска прокуратура (СГП) съобщиха, че се самосезират "във връзка с разпространената в медии информация за сигнали за поставени взривни устройства в редица учебни заведения"

Интресно е, че е образувано досъдебно производство за престъпление против републиката по чл. 108а от НК - тероризъм (цялото съобщение на държавното обвинение може да видите най-долу, б.р.).

Сигнал за бомба бе получен и тази сутрин за втори пореден ден в няколко училища. Едно от тях е 22-о СУ „Георги С. Раковски“, съобщи Нова тв. Сигнал има и на мейла на Математическата гимназия в Бургас, и на много други места. Такъв дойде и в УНСС в София.

Освен в столицата, заплахи вече са отправени и към учебни заведения и в Пловдив, Варна, Бургас, Плевен, Сливен, Стара Загора и още населени места.

Информациите за бомбените заплахи са получени в 09.00 ч.

В съобщението пише:

"Цялата човешка раса ще бъде унищожена. ще ви поставим на колене във всички училища в софия има самоделни взривни устройства. и скоро те ще взривят всички вас. смърт за държавата и цялото общество telegram: @flum23"

Както и Клуб Z писа, в понеделник фалшиви сигнали за бомби в училища буквално заляха няколко града и вдигнаха службите. Стотици ученици в София, Варна и Бургас бяха евакуирани заради заплашителни имейли.

"Очаквам подобни бомбени заплахи, като тези в училищата, да станат ежедневие", каза тази сутрин пред бТВ Явор Колев, бивш директор на отдел „Киберпрестъпност“ в ГДБОП.

Според него те са показали, че не сме подготвени да реагираме в такива ситуации. Целта е била всяването на паника и страх и тази цел е постигната, на мнение е дългогодишният полицай.

"Според мен такива атаки в контекста на войната и изострящата се международна обстановка ще станат ежедневие и ще са към различни институции. Очаквам и към болнични заведения, където има лежащоболни", смята Явор Колев.

Според него образователните институции трябва да използват служебни пощи, а не публични сървъри.

Колев смята, че писмото по имейла, което вчера бе разпространено, е написано с преводача на „Гугъл“, а подателят вероятно е група от Руската федерация, която подкрепя военните действия на Москва. Една от целите на такива групи е да станат известни, използвайки такъв агресивен текст, допълни той.

"Текстовете и посланията са типични за такива групи, които се занимават с такава дейност и не става дума за нашите местни избори. Властите трябва да помислят за създаването на един щаб, който да реагира при получаването на такива заплахи", на мнение е Колев.

Липсва адекватна нормативна база

Също пред бТВ Диян Стаматов, председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета и директор на 119-о СУ „Акад. Михаил Арнаудов“, коментира, че последната инструкция от подобен характер е от началото на 2000 г. Оттогава досега няма разпоредба или закон, който да регламентира точно и ясно какво се прави в такава ситуация.

"Да допуснем ситуацията, че този сигнал не беше фалшив. Много е хубаво, когато един солиден полицай по новините каже, че е фалшива новината, но когато е пристигнало сутринта и няма кой да те подкрепи и да ти каже какво се прави, тогава не се гледа толкова несериозно на такива проблеми.

Идва полицаят и пита „Какво ще правим?“. Аз не знам какво трябва да се направи. Поради тази причина счетох, че трябва да спазим онази стара процедура от началото на 2000 г. и да бъдат един ден свободни“, казва още Стаматов.

Той отбелязва, че негови колеги са реагирали по друг начин - два-три-четири часа неучебен ден.

"Тъкмо тук е урокът, който трябва да научат управляващите. Нас това ни чака занапред и ни трябва ясна и проста процедура“, смята той.

Пред БТА и Асен Александров, директор на 51-во Средно училище "Елисавета Багряна" в София, в което също бе получено съобщение по имейл със сигнал за взривно устройство, коментира, че трябва да се преосмисли процедурата за затваряне на училищата и да има протокол от полицията какви действия да се предприемат в училища, в които са получени подобни сигнали.

Според Зорница Трифонова от асоциация „Родители“ случилото се е добър момент родителите да поговорят с децата си за безопасността в интернет, за подаването на фалшиви сигнали.

Училищният психолог Младен Владимиров призова да нямаме ренесанс на обажданията, защото сега от скука или търсене на внимание различни младежи могат да се повлияят и да започнат да се обаждат.

"Трябва да им кажем, че в 100% от случаите се разбира и затова по-добре не го правете“, каза Владимиров.

Всъщност авторът или авторите на вчерашните сигнали още са... неизвестни.

Имейл, създаден завчера

Вчера пред Нова тв експертът по киберсигуност Любомир Тулев каза, че имейлът, който е използван за заплахата, е създаден буквално предишния ден.

В съобщението е посочена и група в чат приложението Telegram. В него са публикувани снимки на оръжия и още заплахи.  

„Стигайки до долу, виждаме, че въпросният човек отправя заплахи, че ще бъдат взривени всички училища в Северна Македония, Гърция и други европейски държави, включително Русия”, каза още Тулев.

Пред Нова тв експертът по сигурност Георги Балев сподели, че не определя случая като хакерска атака, тъй като не са нанесени щети.

"Виждаме изпращане на едно масово съобщение, откъдето идва целият проблем. Доста е лесно да се направи имейл и да се спусне по такъв начин, че да не се разбере какъв е изпращачът. Имейл системата е създадена през 70-те години и начинът на проследяване не ни помага много в днешни дни. Много лесно може да се създаде сървър, от който да се изпращат съобщения от всяка част на света", смята той.

И допълва, че вероятно авторът на бомбените заплахи е потиснат човек, още ученик. 

Ето и цялото съобщение на прокуратурата:

Софийска градска прокуратура се самосезира по медийни публикации във връзка със заплахите за бомбени атаки срещу български училища

Софийска градска прокуратура (СГП) се самосезира във връзка с разпространената в медии информация за сигнали за поставени взривни устройства в редица учебни заведения в цялата страна.

Образувано е досъдебно производство за престъпление против републиката по чл. 108а от НК (тероризъм).

Разследването се провежда от следовател в отдел „Следствен“ на СГП под ръководството и надзора на наблюдаващ прокурор от СГП.

В хода му ще се събират доказателства за това дали евентуално електронните съобщения с неверни сигнали за заложени бомби в училищата, са предадени с целта по чл. 108а от НК.

СГП работи съвместно с всички компетентни служби. Събират се доказателства по реда на НПК с цел установяване на източника на сигналите за атака. Разследването по случая продължава.