Корнелия Нинова стана лидер на БСП в средата на 2016 г. На първите парламентарни избори под нейно ръководство партията се представи изключително добре, като събра 955 490 гласа. Това бе близо двоен ръст на гласовете, в сравнение предишните избори през 2014 г., когато партията имаше  505 527 гласа. Малко преди изборите през 2017 г. БСП издигна Румен Радев за президент и той спечели безапелационно.

Оттам насетне обаче БСП върви само надолу. На последните 4 парламентарни вота, които се проведоха в последните 2 години, тенденцията е стремглаво низходяща.

През април 2021 г. БСП събра 480 146 гласа. Тогава това бе отчетено като историческо дъно, но социалистите продължиха да го копаят. През юли те паднаха до 365 695  - минус 114 451 за БСП. През ноември бяха още по-надолу - 267 816 гласа, или минус 97 879. На последните избори през октомври 2022 г. тенденцията надолу продължи - 232 958 гласа, или 34 858 гласа спад.

Най-вероятно този спад ще продължи и на вота в неделя. Според всички прогнози БСП се очертава като пета сила в бъдещия парламент и е близо до бариерата от 4%. Вероятно мига, в който тя ще падне под тази бариера, е съвсем близо.

Кои са причините за това блестящо начало и незавидно продължение?

И най-големите критици на Нинова не могат да отрекат, че в началото тя внесе свеж полъх не само в БСП, а и в цялата политика. Поведе решителна политика за скъсване на зависимостите, които партията имаше с ГЕРБ.

Въведе пряк избор за лидер на партията, ограничения за това кой колко мандата може да бъде депутат и др. Тази политика очевидно ѝ донесе успех в началото.

Спечели ѝ обаче и много вътрешни опоненти. Повечето от тях са отдавна компрометирани фигури и нямат ресурс да се върнат по партийните върхове, още по-малко да поведат партията към успехи. Но очевидно са достатъчно силни, за да разединят социалистите, да ги демотивират да гласуват.

Самата Нинова обаче допусна и много грешки. Тя дори не опита да превърне БСП в модерна европейска лява партия. Напротив - и досега ревностно отстоява нейната над 130-годишна същност на пета колона на Кремъл у нас. Нинова ревностно се бори срещу "джендъра", Истанбулската конвенция и всякакви други измислени плашила.

Най-голямата ѝ грешка обаче беше това, че спря да бъде последователна в политиката си за обновяване на БСП. Тази политика я доведе дотам, че тя успя да направи партията приемлив партньор за общо управление не с кого да е, а с десницата, представлявана от "Демократична България".

Когато Нинова се появи на митинга пред парламента в защита на Никола Минчев, малко след като той бе свален от поста председател на Народното събрание, една голяма част от присъстващите я освиркаха. Но друга, още по-голяма част учтиво си мълчаха. Там се бяха събрали най-вече избиратели на "Демократична България" и това бе сериозен успех за нея.

В последния парламент обаче Нинова се врътна и заедно с ГЕРБ и ДПС влезе в т.нар. хартиена коалиция, която върна хартиените бюлетини. Това отново я направи крайно неприемлива за десницата. Освен това започна и войната на Русия в Украйна, което допълнително увеличи дистанцията.

Непоследователността е най-голямата грешка, която може да допусне всеки един политик

Малки стъпки встрани и компромиси са допустими. Но рязката смяна на посоката е огромна грешка. Така всеки политик губи всякакво уважение - и от свои, и от чужди.

Какви сметки си е правила Нинова с хартиената бюлетина не е много ясно. Към момента обаче прогнозите са, че нейното връщане няма да увеличи резултата на БСП.

Към момента Нинова изглежда като паникьосана и сякаш не знае какво точно трябва да направи.

Основна опасност за нея вече е партията "Възраждане", с която се борят за един и същ електорат. Яростните атаки обаче се редуват с общи акции пред МОЧА в защита на този толкова спорен паметник.

А може би Нинова просто няма избор

Тя не може да обнови БСП, дори да иска.

БСП е партия, която за повече от 30 години отказва да се промени поне малко. Тя не признава вина за периода 1944-1989 г., дори напротив - все още нейният актив обяснява колко добре сме си живеели тогава. Водещ приоритет за БСП продължава да бъде обслужването на Москва, а не отстояването на интересите на пролетариата.

Наскоро Нинова бе попитана дали Путин трябва да бъде арестуван, ако се появи на българска територия. Тя отговори с въпрос: каква полза ще донесе това на българската икономика?

По-голям цинизъм едва ли съществува. Да те питат за диктатор и сатрап, на чиято съвест лежат стотици хиляди избити хора, а ти да мислиш само и единствено за келепира - това е отвратително поведение за всеки нормален човек.

Включително и най-вече за човек с леви политически разбирания. Защото един от основните стълбове на истинското ляво е хуманизмът.

Най-логичното обяснение на всичко, случващо се в БСП е, че тази партия просто отива в историята - там, където ѝ е мястото. Нинова не може да спре този процес, а очевидно и не иска. Да облечеш кожено яке и да се качиш на мотор не е достатъчно, за да бъдеш модерен.

Нишата за модерна лява партия обаче е огромна и свободна. Партия, която е европейска, а не руска. Няма как да е друго в България - най-бедната държава в ЕС и държавата с най-големи социални неравенства.

Големият въпрос е кои политици и коя партия ще успеят да овладеят тази ниша. Тя би могла да бъде много печеливша. Но се иска нов, модерен подход.

А дотук всички кандидати, тръгнали от БСП, не са много по-различни от БСП. За тях Русия е фърст, а всичко останало -  секънд (Може би шанс да се развие като лява политическа сила има "Продължаваме промяната", но коалицията ѝ с ДБ навярно ще я възпира в твърде леви изблици).

Политиката на вечно съобразяване с Русия не носи успех. И политическата кариера на Нинова като лидер на БСП е доказателство за това. Нинова чисто и просто е любимата соцлидерка на десницата, която сбъдва мечтите на най-върлите антикомунисти и затрива БСП.